Europæisk overforbrug truer verdens natur og miljø

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

EU har et markant overforbrug af naturressourcer, og det lægger hårdt pres på naturen verden over. Det viser en ny rapport, som WWF Verdensnaturfonden offentliggjorde tirsdag.

Danmark får en kedelig placering på den globale top-10 liste, når det gælder forbruget af naturressourcer pr. indbygger, hedder det i en pressemeddelelse fra WWF Danmark.

Rapporten beregner EUs “økologiske fodaftryk”, der sammenligner menneskers udnyttelse af naturens ressourcer med naturens evne til at genskabe ressourcerne. Og selv om blot 7 procent af verdens befolkning bor i EU, står unionens 25 medlemslande for 17 pct. af Jordens samlede forbrug af naturressourcer.

– EUs økonomiske vækst sker på bekostning af miljøet og naturressourcerne, og det er især naturen og miljøet i lande uden for EU, som lider, når EUs store økologiske underskud skal dækkes, siger Jacob Andersen, miljøpolitisk medarbejder i WWF Verdensnaturfonden.

De naturressourcer, som importeres til EU, er især træ, landbrugsprodukter, fisk og metaller. Også EUs store afhængighed af fossile brændstoffer som kul og olie bidrager betydeligt til EUs økologiske fodaftryk.

– Det overforbrug af naturressourcer, som EUs økologiske fodaftryk er udtryk for, ses med overfiskeri, klimaforandringer og fældning af regnskove for at gøre plads til sojamarker og oliepalmer, siger Jacob Andersen.

Rapporten knuser desuden myten om Danmark som foregangsland på miljøområdet. På verdensplan ligger Danmark på en niende plads i økologisk fodaftryk pr. indbygger, og i europæisk sammenhæng er Danmark på en fjerdeplads – kun overgået af Sverige, Finland og Estland.

– Det er pinligt og uacceptabelt, at Danmark med sit høje økologiske fodaftryk er med til at sætte klodens natur og naturressourcer under pres, siger Jacob Andersen.

WWF Verdensnaturfonden vil i de kommende år udarbejde rapporter, som sætter fokus på Danmarks høje økologiske fodaftryk. WWF vil i den forbindelse udarbejde konkrete anbefalinger til, hvordan Danmarks høje økologiske fodaftryk kan reduceres.

For yderligere information:
Jacob Andersen, miljøpolitisk medarbejder: 35 24 78 34 eller 26 24 12 75
Lise Hein, kommunikationsmedarbejder: 25 31 04 55

Rapporten “Europe 2005 – The Ecological Footprint” kan downloades fra www.wwf.dk