EUs Robin Hood skat skal indføres nu og hjælpe fattige

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

EU Kommissionen fremlagde onsdag aften et forslag om en skat på finansielle transaktioner. Skatten skal indføres senest januar 2018 for at lukke budgethullerne i EU landene.
 
“EU’s forslag er fremragende”, skriver u-landsorganisationen Ibis i en pressemeddelelse torsdag. “Det skal bare være lang tid før 2018 for at pengene kan bidrage til at nå udviklingsmålene for fattige lande i 2015.”

”Vi er svært begejstret for dette forslag”, siger Robin Hoods talsperson Lars Koch. ”En marginal skat på finansielle transaktioner på 0,05 % kan hvis den indføres globalt rejse omkring 3.500 milliarder kroner årligt. Det er penge nok til både at finansiere 2015 udviklingsmålene for de fattige lande, klimaforandringer og sikre velfærd i Europa. Der er ingen grund til at vente til 2018 med at indføre denne skat. Det skal gøres nu”, siger Lars Koch.
 
EU Kommissionen har fokus på, hvordan en skat på finansielle transaktioner kan lukke hullerne i EU-landenes statskasser. Det er ikke i Robin Hoods ånd. Målsætningen med skatten har hele tiden været at skaffe nye midler til at bekæmpe fattigdom og klimaforandringer i de fattigste lande. Den internationale Robin Hood skat foreslår mindst halvdelen af skatten skal gå til udvikling og klimaforandringer.

”Skat på finansielle transaktioner skal gå til at finansiere omkostningerne ved klimaforandringer i u-landene og til at nå de internationale udviklingsmål for 2015 – ikke kun til at lukke hullet i de slunke statskasser i de rige lande. Finanssektoren er skyld i finanskrisen, og den har ramt u-landene hårdt. En Robin Hood kan både bremse de værste spekulationer og betale for de omkostninger, som finanskrise og klimaforandringer har påført fattige”, slutter Lars Koch.

Fakta:
·         6 ud af 10 danskere og 61 % af alle europæere støtter en Robin Hood skat.
·         I Danmark bliver der omsat 660 milliarder kroner hver bankdag. Det svarer til 1/3 af Danmarks BNP og gør Danmark til det næststørste valutamarked i verden i forhold til BNP
·         En skat på finansielle transaktioner kan rejse op til 1.700 milliarder kroner på europæisk plan og 45 milliarder kroner i Danmark