Evaluering: Mellemfolkeligt Samvirke en nøglespiller i dansk u-landsvirke

Redaktionen

Danida offentliggjorde onsdag evalueringen “MS ved korsvejen”, som er udarbejdet af Chr. Michelsen Instituttet i Bergen og har til formål at vurdere relevansen og virkningen af det arbejde, som Mellemfolkelig Samvirke (MS) får finansieret af Danida. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Udenrigsministeiret onsdag.

Evalueringens hovedkonklusion er, at Mellemfolkelig Samvirke er en nøglespiller i dansk udviklingssamarbejde. I det danske landskab af udviklingsorganisationer er MS vigtig både som katalysator, koordinator og serviceyder.

Som leverandør af informationer om udviklingsproblemer spiller MS en særlig rolle, som dog kan udvikles yderligere. Resultaterne af de mange konkrete MS-aktiviteter er varierende, men der er ingen tvivl om relevansen. MS arbejder med problemer og udfordringer, som er vigtige, og MS leverer en professionel indsats.

Alligevel er der mulighed for forbedringer. MS er ikke så god til at prioritere, hvilket giver problemer nu, hvor MS oplever nedskæringer i den offentlige støtte. I arbejdet i udviklingslande (MS i Syd) har MS siden et review i 2000 lagt vægt på at skabe et stærkere samspil mellem disse aktiviteter og andre dele af Mellemfolkeligt Samvirkes arbejde, men der er stadig brug for forbedringer.

MS i Syd er et partnerskabsprogram med organisationer og grupper i Syd, og her får MS ros for at prioritere et reelt partnersamarbejde. Alligevel er det svært at opnå ligeværdige gensidige partnerskaber, og den rolle, som danske udsendte udviklingsarbejdere spiller, er mere uklar, når de i dag er knyttet til en lokal partner og ikke som tidligere til et mere dansk udviklingsprojekt.

Der er behov for, at MS dokumenterer de komparative fordele ved udsendte udviklingsarbejdere, hvis den høje prioritering af danske udviklingsarbejdere skal fastholdes.

Fattigdomsbekæmpelse er en vigtig målsætning for MS, men også her er der brug for at styrke indsatsen og at kunne måle resultaterne bedre. MS arbejder gennem lokale partnere, derfor er det svært at måle de direkte resultater. På dette område er MS ikke forskellig fra andre private og offentlige bistandsorganisationer

Interkulturelt samarbejde er en anden målsætning, men begrebet giver vanskeligheder og fortolkes forskelligt.

MS er i gang med selvkritiske refleksioner over styrker og svagheder. Samtidig arbejder organisationen på at styrke programmerne, hvor der er påvist konkrete mangler. MS fortjener ros for at søge at konsolidere og videreudvikle organisationen.

Evalueringen konkluderer, at ingen andre danske u-landsorganisationer har samme bredde og kapacitet. Men MS står ved en korsvej og må træffe afgørende beslutninger om organisationens fremtidige udvikling.

Evalueringen indeholder 2 anbefalinger til Danida: At dialogen med MS om strategier for informationsarbejdet skal intensiveres samt, at det bør overvejes om MS i stedet for den hidtidige særbehandling, der i nogen grad er historisk betinget, bør behandles på samme måde som andre NGOer – dvs. med rammeaftaler.

Danidas kommentarer til evalueringen:

Danida har noteret sig, at den overordnede vurdering af MS generelt er positiv, og at MS på en række punkter, hvor tidligere undersøgelser har påvist svagheder, vurderes at arbejde professionelt og aktivt på at opnå forbedringer.

Danida vil fortsat følge arbejdet i MS med at forbedre organisationens strategi for og gennemførelse af Syd-programmet og andre aktiviteter, som modtager støtte fra Danida.

Der vil blive lagt særligt vægt på problemstillinger omkring optimering af den fattigdomsafhjælpende effekt af MS-arbejdet, herunder i forbindelse med udsendelse af frivillige som et element i Mellemfolkeligt Samvirkes partnerskaber med organisationer i udviklingslandene, evnen til at måle virkningen af aktiviteterne, finansiel effektivitet og styring samt udviklingen i den folkelige forankring.

Danida agter at målrette samarbejdsformen med MS med vægt på at styrke især de strategiske og faglige elementer i dialogen. Danidas retningslinjer for organisationer med rammeaftale vil blive anvendt som udgangspunkt i denne justering af samarbejdet.

Mellemfolkeligt Samvirkes kommentarer, som de fremgår af en pressemeddelelse onsdag:

For Mellemfolkeligt Samvirke er evalueringen opmuntrende. Dels fordi regeringen på forhånd havde signaleret, at resultatet ville være afgørende for tildelingen af Danida-midler fremover, dels fordi MS har kunnet briuge en række af anbefalingerne i evalueringsrapporten til at komme videre med kvalitetsudvikling og nytænkning.

Udsendelsen af udviklingsarbejdere (u-landsfrivillige, red.) har traditionelt været forbundet med MS og vil fortsat være det. Her giver evalueringsrapporten præcise anbefalinger, som MS vil følge, og som yderligere vil bidrage positivt at udnytte udviklingsarbejdernes faglige og menneskelige ressourcer.

På sigt vil anvendelsen af udviklingsarbejderne derfor ændre sig ganske meget. Både ved at sende flere af sted på korttidskontrakter og ved at ansætte flere udviklingsarbejdere fra Syd til at supplere de mange danske udviklingsarbejdere m.v.

Et andet område, hvor evalueringhsarbejdet får stor betydning, er med hensyn til at fokusere (målrette, red.). MS vil fortsat være en bred organisation, men erkender, at der er behov for at profilere MS gennem mere bevidste til- og fravalg af opgaver. Både for at opnå bedre synergi og udnytte ressourcerne bedre.

På oplysningsområdet har MS ry for at producere undervisningsmaterialer af høj kvalitet, hedder det videre i pressemeddelelsen, som fortsætter: Dette bekræftes af evalueringen, der til gengæld ind i mellem stiller spørgsmålstegn ved relevansen.

MS tilbageviser denne kritik og er i øvrigt i fuld gang med at følge anvisningerne om at producere mere emneorienteret og IT-baseret undervisningsmateriale. Faktisk er man så langt, at MS sidste år blev tildelt Guldkornprisen for undervisningsspillet “Global Island”.

MS-generalsekretær Lars Udsholt udtaler: – Jeg er selvfølgelig meget tilfreds med, at vi har kunnet opnå en sådan bedømmelse på et tidspunkt, der falder sammen med, at vi er blevet beskåret særdeles kraftigt på Finansloven. Det sidste har været stærkt generende for vores arbejde, men har åbenbart ikke haft indflydelse på karaktergivningen. Det fortjener medarbejderne stor ros for.

Den trykte udgave af evalueringsrapporten “MS at the Crossroads” og et dansk sammendrag af rapporten kan bestilles hos Danmark.dks netboghandel på web-adressen www.danida-publikationer.dk eller på tlf. 1881. Rapporterne er gratis.
Evalueringen kan også ses på www.evaluering.dk