Fælles NGO-front overfor FN: Gør noget i Sri Lanka

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) i København appellerer sammen med 130 NGOer fra hele verden til FNs Menneskerettighedsråd om gennem en særlig session at handle hurtigt på den menneskeretslige katastrofe i Sri Lanka.

Det fremgår af en pressemelding fra RCT fredag.

I den fælles NGO-udtalelse hedder det, at FN i lighed med lokale, regionale og internationale menneskeretsgrupper ved adskillige lejligheder har udtrykt dyb bekymring og fordømmelse af menneskerettighedssituationen og de menneskelige omkostninger ved den humanitære krise i Sri Lanka.

FN anslår, at flere end 6.400 personer er dræbt i Sri Lanka siden begyndelsen af 2009 i krigen mellem regeringen og de tamilske tigre (LTTE). Mange tusinde civile er såret og lemlæstede.

Det understreges i udtalelsen, at det internationale samfunds bekymring for menneskeretssituationen i Sri Lanka ikke er begrænset til den seneste forværring af krigen og de tragiske konsekvenser for den civile befolkning, der er direkte berørt af konflikten i det nordlige Sri Lanka.

I flere år har der i Sri Lanka været grundlæggende problemer med menneskeretskrænkelser. Minoriteter er blevet diskrimineret og politi, militær og sikkerhedsstyrker, som har begået alvorlige overgreb, er ikke blevet straffet for deres forbrydelser.

FNs arbejdsgruppe for tvungne forsvindinger har rapporteret, at Sri Lanka i de seneste 2 år har oplevet et stort antal forsvindinger, og hovedparten af de forsvundne har været fra landets tamilske befolkningsminoritet.

Siden 2006 er 18 journalister og mediefolk slået ihjel, ligesom flere end 70 hjælpearbejdere, herunder religiøse ledere, der har arbejdet med menneskerettigheder og humanitære opgaver, er blevet myrdet og/eller forsvundet.

Der har været dødstrusler og angreb på menneskeretsforkæmpere, herunder advokater og mediefolk, som fortsat er arresterede og tilbageholdes uden at være sigtet. Tusinder af tamilske civile holdes fængslet uden sigtelse.

Endelig siger de 130 NGOer, at der ikke er tvivl om, at de tamilske tigre (LTTE) har begået alvorlige forbrydelser mod civilbefolkningen og det internationale samfund skal fordømme og besvare disse forbrydelser med passende midler.

Imidlertid ligger hovedansvaret for at beskytte menneskerettigheder i Sri Lanka til enhver tid hos centralregeringen i Colombo.

De militære sejre over LTTE kan på ingen måde legitimere civile tab af liv, krænkelser af det tamilske samfunds rettigheder, krænkelser af basale frihedsrettigheder, og det totale kollaps af et retssamfund i Sri Lanka.

RCT har i mange år samarbejdet med lokale menneskeretsorganisationer i Sri Lanka for bl.a. at komme den udbredte tortur til livs, som begås af øens politistyrke.

RCT har netop udsendt en 240-siders rapport ”The Rule of Law in Decline” af den srilankanske jurist Kishali Pinto-Jayawardena om den udbredte tortur i ø-staten ved Indiens fod.

Yderligere oplysninger hos Tue Magnussen, RCT 33 76 06 00 eller 36 93 86 56.