Færre fattige i Asien – men kampen bliver lang

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Asiens frembrusende økonomier har hjulpet med at nedbringe fattigdommen i regionen, men kampen mod fattigdommen bliver alligevel lang, fremgår det af en rapport fra Den Asiatiske Udviklingsbank”, ADB, rapporterer BBC Online lørdag.

Banken anslår, at andelen af verdensdelens indbyggere, som må leve for under en dollar (6,10 kr.) om dagen, er faldet til 22 procent i 2002 mod 34 pct. i 1990, samtidig er kløften mellem rige og fattige dog ikke snævret ind – tværtimod.

Banken peger især på Sydasien (Indien, Bangladesh m.v.) som det sted, hvor der må gøres mere for fattigdomsbekæmpelse. – Her har forsømmelighed med offentlige investeringer i fysiske og sociale infrastrukturer, kombineret med institutionel og politisk fastlåshed og rigiditet i landbruget, helt klart begrænset væksten i landdistrikternes økonomi, siger ADB. Langt de fleste i Sydasien bor på landet.

– Resultatet er, at selv om den gennemsnitlige økonomiske vækst har været pæn, er der skabt få nye muligheder for de fattige på landet, hedder det.

ADB er nået frem til, at 93 procent af verdensdelens fattigste (dem under en dollar om dagen) lever i Indien, Kina og sydasiatiske lande. I Indien må 357 millioner betegnes som ekstremt fattige, i Kina er tallet 203 millioner og 77 millioner i resten af Sydasien.

Banken er bekymret over den stigende kløft mellem rig og fattig i Asien. Det hedder, at de fattige lades i stikken, fordi de har begrænset adgang til uddannelse, jord og lån og til infrastruktur såsom overrisling, veje og elektricitet.

Banken er bekymret over tendensen, fordi – som den siger – “hvis graden af ulighed vokser over tid, får de fattige blot endnu mindre ud af den generelle økonomiske vækst”.

Den Asiatiske Udviklingsbank opstiller flere scenarier for, hvordan det kan gå. I det mest opløftende holder den økonomiske vækst samme tempo som i årene mellem 1999 og 2003. Resultatet bliver da et fald i den ekstreme fattigdom, hvorefter der kun vil leve 150 mio. i dybeste armod i 2015 mod 690 mio. i 2002. Et markant skift.

Det værste scenarie indtræffer, hvis den økonomiske vækst bare falder med et enkelt procentpoint i forhold til 1999-2003. Så vil hele 429 millioner asiater leve i dyb fattigdom om 11 år, altså næsten 3 gange så mange som ved det positive scenarie.

– Kampen mod fattigdommen i Asien bliver lang, konkluderer banken ifølge BBC.