Fairtrade bomuld en succes

Redaktionen

Siden Fairtrade Labelling Organization (FLO) udarbejdede en standard for bomuld i 2005, har efterspørgslen på Fairtrade-mærket bomuld spredt sig som ringe i vandet i Europa, Australien og New Zealand, skriver Max Havelaar Fonden i sit seneste elektroniske nyhedsbrev tirsdag.

Frankrig var det første land, der i 2005 kunne introducere Fairtrade-mærket bomuld, og året efter fulgte Storbritannien, Australien, New Zealand, Belgien, Canada, Italien, Luxemburg og Schweiz trop.

I år har forbrugere i Danmark, Tyskland, Østrig, Finland, Sverige og Norge for første gang kunnet vælge produkter af Fairtrade certificeret bomuld, og i løbet af de kommende måneder vil det samme blive muligt i Holland og Japan.

Bredt udvalg

I Frankrig kan forbrugerne købe legetøj, tøj og gaveartikler af Max Havelaar-mærket bomuld. Og i Stor5britannien har store supermarkedskæder lanceret deres egne mærker i Fairtrade certificeret bomuld.

Herhjemme er der sket meget, siden Jysk i februar lagde ud med håndklæder af Fairtrade certificeret bomuld. I dag kan danske forbrugere købe både viskestykker, dyner, puder, børne- og yogatøj af Max Havelaar-mærket bomuld.

Senest har Jack & Jones lanceret JJ ECO – en modekollektion af økologisk, Fairtrade-mærket bomuld fra Indien. Det betyder, at danske mænd for første gang kan trække i et par moderigtige jeans af Fairtrade/Max Havelaar-mærket, økologisk bomuld.

Fairtrade-mindsteprisen gør en forskel for de indiske bønder, for verdensmarkedspriserne på bomuld er meget svingende og ofte så lave, at de ikke dækker bøndernes produktionsomkostninger.

– Mindsteprisen sikrer, at omkostningerne ved at dyrke bomulden bliver dækket, og bonussen betyder, at bønderne får mulighed for på demokratisk vis at tage ansvar for udviklingen af deres eget samfund, siger generalsekretær i Max Havelaar Judith Kyst.

Bomulden, der anvendes til produktion af JJ ECO, kommer fra småbønder i delstaten Gujarat i det nordvestlige Indien. Her har bønderne bl.a. brugt deres Fairtrade-bonus på nye bøger til den lokale skole, vandingssystem med elektrisk pumpe til markerne, solfangere og udbetaling til indkøb af ekstra jord.

Forskel for bønderne

Fairtrade Labelling Organization (FLO) vurderer, at flere end 30.000 bomuldsbønder fordelt på 17 Fairtrade certificerede producentorganisationer i Burkina Faso, Cameroun, Egypten, Indien, Mali, Peru og Senegal globalt set har haft glæde af initiativet i 2007.

Deres Fairtrade-bonus har f.eks. gjort det muligt at investere i nye landbrugsredskaber, forsamlingshuse, motorcykler, fælles sundhedsforsikringer og stipendier til uddannelse.

Hjælp til danske tekstilvirksomheder

Max Havelaar Danmark har oplevet stor interesse fra danske virksomheder, der ønsker at arbejde med Max Havelaar-mærket bomuld. Derfor udgav Max Havelaar Danmark tidligere i år en bomuldsguideline, Fair Fabric, målrettet virksomheder.

Guiden forklarer, hvordan en virksomhed kan få Fairtrade-mærket på en bomuldsvare, og hvad det indebærer at være med i mærkningsordningen.

Fair Fabric kan rekvireres på 70 23 13 45