Civilsamfundspolitikken, der afløser civilsamfundsstrategien, lanceres af handels- og udviklingsministeren torsdag. Politikken er rammen for de to milliarder bistandskroner, der årligt går via de folkelige organisationer.
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) lancerer torsdag en ny civilsamfundspolitik. Politikken udstikker retningslinjerne for de to milliarder bistandskroner, der årligt bruges på støtte til folkelige organisationer. Og fredag er der mulighed for at diskutere den ny politik med ministeren i det globale telt på Folkmødet på Bornholm.
Målet med politikken er at støtte de organisationer, der når ud til de mest marginaliserede grupper og taler deres sag, og dermed er med til at sikre, at deres stemme bliver hørt, som det formuleres.
”Den nye politik har et stærkt fokus på menneskerettigheder, herunder arbejdstagerrettigheder og initiativer til at fremme social dialog mellem arbejdsmarkedets parter,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen og uddyber:
”Det er helt centralt at sikre bedre arbejdstagerrettigheder i udviklingslandene, hvor lønninger og arbejdsforhold ofte er helt urimelige.”
CISU bakker op – og advarer
CISU, Civilsamfund i Udvikling, der repræsenterer 280 mindre og mellemstore danske udviklingsorganisationer, bakker op om hovedlinjerne i politikken, lyder det fra organisationens faglige leder Jeef Bech.
Han minder dog også om, at det netop er en politik – og ikke en strategi, som Danida tidligere opererede med. Den er derfor et mere overordnet dokument.
”Det er dybt bekymrende, hvis der ikke bliver udviklet instrumenter, der kan sikre, at den vil blive anvendt i alle former for støtte til civilsamfundet – både gennem Sydfonde og sektorprogrammer på lande niveau, gennem regionale og internationale organisationer eller gennem danske civilsamfundsorganisationer implementeringen,” siger han ifølge organisationens websted.
”Vi vil derfor kraftigt opfordre Danida til at udvikle retningslinjer for implementeringen, og de retningslinjer skal gælde alle centrale dele af politikken.”
CISU bakker som nævnt op om politikken, og især glæder Jeef Bech siger over, at den skaber rum for, at CISUs medlemmer sammen med deres partnere kan styrke deres indsatser for fattige og marginaliserede befolkningsgrupper i Syd.
Ministeren ønsker flere partnerskaber med erhvervslivet
Den nye civilsamfundspolitik lægger også op til, at der skal gøres mere for at støtte partnerskaber mellem civilsamfund og den private sektor.
”Folkelige organisationer har et stort potentiale, når det gælder om at holde virksomhederne op på deres sociale ansvar. Civilsamfundet kan samarbejde med virksomhederne om at forebygge og minimere negative og skadelige effekter af produktion i udviklingslandene,” siger Mogens Jensen.
Han fremhæver, at der i Danida Business Partnerships allerede er gode eksempler på partnerskaber mellem virksomheder og civilsamfundsorganisationer. Eksempelvis partnerskabet i Ghana mellem Toms Gruppen og IBIS, der har fokus på bæredygtige værdikæder i kakaoindustrien.
Den type partnerskaber kunne der blive mange flere af, mener ministeren.
”Vi vil også meget gerne tilskynde til nye former for samarbejde med sociale bevægelser. Det udgør en større risiko at arbejde med bevægelser, men det er også mange gange dem, der kan sætte en varig forandringsproces i gang. Derfor lægger vi også op til mere risikovillighed i politikken. Det forudsætter, at man er god til at analysere og håndtere risici,” siger Mogens Jensen.
Se civilsamfundspolitikken her
Se også U-landsnyt.dks tema om den ny civilsamfundspolitik fra marts-april 2014