Farvel til uheldig forkortelse

Udsendelsesfacilitet for Fred og Demokrati forvaltes af Niras, der har hovedkvarter i Allerød.


Foto: Jon Nordahl
Kirsten Larsen

10. februar 2023

”Det er en ommer!”

Sådan lød det fra flere, da Danmarks Internationale Humanitære Beredskab (IHB) ved udgangen af 2011 tog navneforandring til Freds- og Stabiliseringsberedskabet. Navnet var der ikke noget galt med, men det var der med den nye forkortelse FSB.

FSB er nemlig mest kendt for også at være forkortelsen på den russiske sikkerhedstjeneste, som i 1995 afløste Sovjettidens berygtede KGB. Og dét sammenfald sendte, mente mange, uheldige signaler. Særligt for et beredskab, der i høj grad betjener Østeuropa.

Problemet er forstærket med udviklingen i Østeuropa det seneste år, og det fik sidste år Udenrigsministeriet til at beslutte, at Freds-og Stabiliseringsberedskabet skulle have nyt navn. Samtidig var der et ønske om at erstatte begrebet beredskab med et ord, der i højere grad afspejler de aktiviteter, der støttes. 

Det nye navn – og den nye forkortelse – er nu besluttet. Udsendelsesfacilitet for Fred og Demokrati bliver navnet med forkortelsen UFD. På engelsk vil navnet skifte til Deployment Facility for Peace and Democracy med forkortelsen DFPD.

Navneændringen er allerede gennemført og er blevet implementeret på forskellige platforme fra onsdag, men den får ikke nogen konsekvenser i øvrigt.

NIRAS beholder opgaven

Opgaven med at forvalte beredskabet/faciliteten lå fra starten i 1994 hos Udenrigsministeriet, men i 2008 blev det besluttet at sende opgaven i eksternt udbud. Dét udbud vandt den store rådgivende ingeniør-virksomhed NIRAS for en treårig periode med mulighed for to års forlængelse. Opgaven var i nyt udbud i både 2013 og 2018, begge gange med NIRAS som vinder. Og det er netop afgjort, at NIRAS – i konkurrence med én anden tilbudsgiver – har genvundet opgaven for en ny treårig periode med mulighed for forlængelse i yderligere to år.

Om UFD

UFD varetager udsendelser af civile eksperter til internationale missioner inden for stabilisering, konfliktforebyggelse, fred og demokratiopbygning. Missionerne koordineres af EU, OSCE og FN i ’brændpunkter’ verden over. Indsatsen har som formål at styrke og sikre fred og stabilitet for at bidrage til bæredygtig udvikling. UFD administreres af NIRAS, der årligt identificerer, uddanner og udsender cirka 150 eksperter.