Fattige bønder truer bjerggorillaer i DR Congo

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Fattige bønder i DR Congo truer med at invadere en nationalpark, som er hjem for over halvdelen af verdens 700 sidste bjerggorillaer, skriver Politiken lørdag.

Medarbejderne i Virunga-reservatet i DR Congo arbejder nu desperat på at bygge en mur, der kan holde bønderne ude af reservatet. Men med en højde på blot en meter er muren mest af alt symbolsk.

I april trængte 5.000-6.000 jordbrugere fra Rwanda og Congo ind i Virunga reservatet og begyndte at rydde skoven for at gøre plads til deres køer. I alt 15 kvadratkilometer af reservatets 425 kvadratkm2 skov blev fældet.

Det er først for nyligt lykkedes myndighederne i Congo og Rwanda at få landmændene til at forlade området. Men parken frygter endnu en invasion.

– Omfattende skovrydning og menneskelig indtrængen har dybtgående konsekvenser for dette økosystems fremtidige bæredygtighed, skriver Klaus Töpfer, leder af FNs Miljøprogram, i et brev til miljøministrene i Congo, Rwanda og Uganda.

Virunga ligger på grænsen mellem Congo og Rwanda. Gorillaerne bor omkring toppen af vulkanerne i området, mens bønderne dyrker afgrøder på terrasser på vulkanernes sider. Ud over Virunga findes bjerggorillaer kun i nationalparken Bwindi i Uganda, anfører Politiken.