Nu er det endnu engang blevet tid til årets Folkemøde på Bornholm, der i år strækker sig over den kommende weekend torsdag d.15 til søndag d. 18. juni.
Siden 2011 har solskinsøen været vært for det populære politiske arrangement, der hvert år samler politiske partier, organisationer og den brede befolkning til vidensoplysning, debatter og kolde øl.
Det kan være udfordrende at have overblik over Folkemødets 3198 gratis events, der rummer alt fra taler til debatter, seminarer og workshops, men fortvivl ej – Globalnyt bringer her en oversigt med tre events om dagen, der alle har et spændende globalt sigte:
Torsdag d. 15. juni
Hvorfor Danmark ikke sagde undskyld for slaveriet?
Mellemfolkeligt Samvirke inviterer til foredrag og debat om, hvorvidt Danmark skal undskylde for slaveriet på Jomfruøerne. Astrid Nonbo Andersen, forsker i erindrings- og historiepolitik fra DIIS, gør os klogere på argumenterne for og imod en undskyldning.
Sted: J50, Kæmpestranden
Tid: 13.40-14.25
Arrangør: Mellemfolkeligt Samvirke
Mogens Lykketofts syn på den aktuelle klimadagsorden
Danmarks Naturfredningsforening inviterer til info om klimaudfordringer, når klimaekspert og vejr-vært Jesper Theilgaard interviewer tidligere leder af FN’s Generalforsamling Mogens Lykketoft om den aktuelle klimadagsorden. Samtalen vil dreje sig om den globale tilstand, og hvordan Danmark kan bidrage.
Sted: C5 Danmarks Naturfredningsforening – Cirkuspladsen
Tid: 14.00-15.00
Arrangør: Danmarks Naturfredningsforening
Hvad skal vi med DAPP?
Kom til debat om, hvorvidt den danske økonomiske støtte til Mellemøsten nytter noget. Har Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram (DAPP) været med til at skabe udvikling? Hvilke fremtidsudsigter står regionen som helhed overfor? Debatpanelet består af direktør for Dansk-Egyptisk Dialoginstitut, Hans Christian Korsholm Nielsen, chef for MENA-kontoret hos International Media Support, Michael Irving og Mellemøstforsker ved DIIS, Helle Malmvig.
Sted: G27 Dansk Egyptiske Dialog Institut (DEDI) – Allinge Havn, inder- og ydermole
Tid: 16.30-17.30
Arrangør: Dansk Egyptisk Dialog Institut (DEDI) & International Media Support
Fredag d. 16. juni:
Trump koster liv – hvad gør vi?
Trumps valg om at fjerne livsvigtig adgang til sundhedsydelser, som er nødvendige for at overleve graviditet og fødsel, går ud over hundredtusindvis af piger og kvinder i verdens fattigste lande. Kom og bliv klogere på, hvordan andre verdensaktører kan stå sammen for at realisere sikker adgang til sundhed i det globale syd.
Sted: F11 Røgeriets Eventtelt 1 – Ved Allinge Røgeri / Bibliotek
Tid 11.15-12.15
Arrangør: BØRNEfonden, AIDS-fondet, Sex & Samfund.
Globalisering til gavn for alle – hvordan?
Der er delte meninger om, hvorvidt globalisering er til gavn eller skade. Kan globalisering udrydde ekstrem fattigdom, eller er det et eliteprojekt der underminerer rettigheder og jobsikkerhed? I debatpanelet sidder eksperterne EU-kommisær Margrethe Vestager, Adm. Direktør for Danske Rederier Anne Steffensen og Generalsekretær for Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen.
Sted: H8 Det Blå Danmark – Allinge Havn, Bådpladser
Tid: 11.30-12.30
Arrangør: Folkekirkens Nødhjælp & Danmarks Rederiforening.
Rumler maven, når man sulter?
Bliv klogere på årsager og løsninger på den værste sultekatastrofe i 70 år, som lige nu udspiller sig i Sydsudan, Somalia, Nigeria og Yemen, samt hvad der egentlig sker med kroppen, når man sulter. Læge og ernæringsekspert Jerk Langer og P3-vært Tue Blædel, som besøgte et ernæringsprojekt i Madagaskar, vil sammen med UNICEF Danmarks kommunikationsdirektør Line Grove Hermansen og nordisk direktør i WFP, Anne Poulsen, deltage i debatpanelet.
Sted: E1 FN Byen, Kampeløkke Havn
Tid: 17.00-18.00
Arrangør: FN Byen
Lørdag d. 17. juni:
Kan kvinder redde verden?
At engagere kvinder er afgørende for at skabe udvikling i verdens fattigste lande. CARE Danmark inviterer til debat om, hvordan kvinder kan blive mere inddraget i udviklingssamarbejdet. Debatpanelet består af Udviklingsminister Ulla Tørnæs, Seniorchefkonsulent for Dansk Industri Marie Gad og Seniorrådgiver for CARE Danmark Rolf Hemø.
Sted: E21 Det Globale Telt – Kampeløkke Havn.
Tid: 13.30-14-30
Arrangør: CARE Danmark
Fokus på menneskerettigheder i Afrika
LGBT-personer i afrikanske lande er ofte ofre for social marginalisering og politisk forfølgelse. Kom til foredrag om, hvordan LGBT Danmark arbejder med seksuel orientering, kønsidentitet og kønsudtryk i Tanzania.
Sted: J9 Regnbueteltet – Kæmpestranden
Tid: 14.00-15.00
Arrangør: LGBT Danmark
Hvad er bæredygtigt udviklingssamarbejde?
Hvordan adskiller bæredygtigt udviklingssamarbejde sig fra nødhjælp? Kom på rejse gennem et udviklingsprojekt, og få udfordret din viden og fordomme om, hvordan man arbejder i udviklingslandene.
Sted: C3 Spejdernes og Ungdommens hus – Cirkuspladsen
Tid: 14.45-16.00
Arrangør: DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd. IMCC. Verdens Bedste Nyheder.
Søndag d. 18. juni:
Kaffeslabberas 3. Udfordringer i varekæden
Selvom vi i Danmark drikker 18. millioner kopper kaffe om dagen, er det de færreste, der tænker over, hvor kaffen kommer fra. Det vil Coop gøre os klogere på, når de fortæller om deres risteri i Kenya, som leverer kaffe til de danske butikker. Ambitionen er at lave verdens korteste kaffevarekæde fra bønne til kop, men det kan også have sine udfordringer.
Sted: K3 Coop – Kirkepladsen.
Tid: 09.00-10.30
Arrangør: Coop
Verdensmålene – en god forretning?
De 17 verdensmål for bæredygtig udvikling bliver sat under lup i en debat om, hvilken rolle virksomhederne spiller i den globale udviklingsdagsorden. Et ekspertpanel inden for området vil gøre os klogere på, hvordan bæredygtighed kan blive en del af virksomhedernes forretningsmodeller.
Sted: F4 Dansk Industri – ved Allinge Røgeri / Biblioteket
Tid: 10.30-11.30
Arrangør: Dansk Industri
Finansministeren til terminsprøve i Verdensmålene
Danmarks forpligtigelse til de 17 verdensmål skal præsenteres i FN til juli med et ’voluntary national review’. Derfor testes finansminister Kristen Jensen i tre vilkårlige spørgsmål om verdensmålene, som han skal besvare sammen med engagerede unge. Fokus vil være på, hvordan man inddrager unge i realiseringen af en bæredygtig udvikling for fremtiden.
Sted: A3 Ungdom – kend din plads! – Danchells Anlæg
Tid: 11.00-11.45
Arrangør: Operation Dagsværk. IMCC. Mellemfolkeligt Samvirke. Nødhjælpens Ungdom. Ungdommens Røde Kors.