Under sloganet “Film fra den vide verden, der giver udsyn og indsigt” slår Aarhus Filmfestival 2008 dørene op fra torsdag den 13. til søndag d. 16. november – denne gang med tilnavnet “Insight:Outsight” og (atter i år) gratis entré for publikum.
Aarhus Filmfestival præsenterer film, der går tæt på aktuelle konflikter og presserende, globale emner: Menneskerettigheder, klima, magt, folkedrab, migration, våbenhandel og ytringsfrihed.
Film, der tager skarpe greb om sociale, humane og kulturelle tilstande og forandringer i en globaliseret verden, men fortæller på medrivende, imponerende og forståelige måder, hedder det i en foromtale.
Der bydes på film og debat med journalisterne Vibeke Sperling og Jesper Strudsholm samt filminstruktører og eksperter, der stiller skarpt på aktuelle konfliktområder og store globale spørgsmål.
Billetsalget åbner på www.paradisbio.dk fra 4. november kl. 14.
Man kan se det samlede festivalprogram på www.aarhusfilmfestival.dk
Dokumentarfilm-programmet “Violence” byder eksempelvis på aktuelle film om krig, vold og våben:
Film og Seminar: Verdens våben
“Dealing and Wheeling in Small Arms”
Sander Francken, Holland 2007, Documentary, 90 min.
I fængende, narrative og sammenflettede historier tager filmen os med fra våbendepoter i eks-Jugoslavien og krigszoner i DR Congo, til de bonede gulve i Bruxelles for at vise sammenhængene og resultaterne af den internationale handel med håndvåben. Vi møder våbenelskere, smuglere, eksperter og undersøgende journalister såvel som de, der har mistet deres familier i krig.
Filmen handler om den ukontrollerede spredning af våben fra den vestlige verden, som ødelægger flere og flere menneskers liv i verdens brændpunkter. Du har aldrig før set så mange våben!
Efter fredagens visning, er der debat om lokale og globale konsekvenser af våbenhandel. Hvad forhindrer en international aftale om begrænsning af handel med håndvåben? Og hvordan kan vestlige borgere selv være med til at stoppe de internationale blodsudgydelser?
Til stede: Instruktør Sander Francken og Brian Wood, small arms ekspert og medvirkende i filmen, fra Amnesty International, London. Seminaret modereres af Jesper Strudsholm, Afrika-korrespondent for Politiken. Seminaret er arrangeret i samarbejde med Amnesty International.
Torsdag 13/11 kl. 21.00 FILM + MEET THE DIRECTOR (Øst for Paradis A)
Fredag 14/11 kl. 14.00-16.30 FILM + SEMINAR (Øst for Paradis A)
Film og Seminar: Konflikt i DR Congo
“The Greatest Silence: Rape in the Congo”
Lisa F. Jackson, US 2007, Documentary, 76 min.
Titusindvis af kvinder og piger er blevet systematisk kidnappede, voldtagne, mishandlede og torturerede af soldater fra både udenlandske militser og den congolesiske hær. Denne ekstraordinære film, optaget på slagmarkerne DR Congo (tidl. Zaire), bryder tavsheden, der omgiver brugen af voldtægt som et våben i krig.
Den prisbelønnede filminstruktør Lisa Jackson, selv et offer for voldtægt, tager os med på en rejse gennem DR Congo for at forstå, hvad der sker og hvorfor.
Efter fredagsvisningen vil filmens instruktør Lisa Jackson og Judithe Registre, leder af Women for Women International i Congo, være tilstede og klar til en dialog med publikum.
Instruktøren fortæller, hvorfor hun valgte at lave filmen, og sammen vil de debattere, hvorfor, congolesiske soldater og internationale fredsbevarende styrker voldtager kvinderne, og hvorvidt problemet er lokalt, regionalt eller internationalt. Seminaret modereres af journalist Jesper Strudsholm.
Ved lørdagens visning præsenteres The Greatest Silence sammen med en eksperimenterende kortfilm af den rwandesiske instruktør Daddy Ruhorahoza. Filmene reflekterer på hver deres måde over problemer med vold og voldtægt i regionen. Begge instruktører vil være tilstede og besvare spørgsmål efter filmene.
Fredag 14/11 kl. 17.00-19.00 FILM + SEMINAR Øst for Paradis A)
Lørdag 15/11 kl. 14.00-16.00 FILM + MEET THE DIRECTORS (Øst for Paradis C)
Dokumentarfilmprogrammet “Speech” præsenterer film om ytringsfrihed og politisk konflikter:
“It is Hard Being Loved by Jerks”
Daniel Leconte, France 2008, 90 min.
Både den myrdede hollandske filminstruktør, Theo van Gogh, og Jyllands-Postens kulturredaktør, Flemming Rose, figurerer i Daniel Lecontes dokumentarfilm, der forholder sig til fundamentalismen – i og uden for Frankrig – i almindelighed, mens den i særdeleshed følger retssagen mod det franske tidsskrift Charlie Hebdo.
Det satiriske tidsskrifts brøde var at offentliggøre de 12 danske Muhammed-tegninger ledsaget af en tegning af den franske tegner Cabu, der viser en vred Muhammed med teksten, “Det er hårdt at være elsket af idioter”. Filmen følger den ekstraordinære retssag og forsøger at adskille international politik, ideologi og mediernes interesse omkring sagens hovedpersoner.
I en dialog mellem publikum, journalist Vibeke Sperling og Mehdi Mozaffari, professor i Islamiske Studier ved Aarhus Universitet og personligt involveret i den franske krise, tager vi pulsen på de udfordringer, som fundamentalisme skaber for verdens demokratier, og de sammenstød af politiske holdninger, ideologier og magt, som den danske og den franske Muhammed-krise afstedkom.
Seminaret er arrangeret af Aarhus Filmfestival og foregår på dansk.
Søndag 16/11 kl. 14.00-16.30 FILM + DEBAT (Øst for Paradis A)