Filmfestival omhandler dansk kamp mod tortur, konflikten i Palæstina, Afrika og Cuba

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Copenhagen International Film Festival løber fra i dag, torsdag den 21. september og frem til søndag den 1. oktober. Det tætpakkede filmprogram rummer også film, der handler om mennesker og begivenheder i udviklingslandene.

Biletter til filmene bestilles på normal vis i den biograf, hvor filmen spiller; på telefonen eller via biografens website. Program pg biografer kan ses på www.copenhagenfilmfestival.com

U-landsnyt.dk har læst programmet og plukket de følgende film, som kan have særlig interesse for nyhedstjenestens målgruppe:

The secret Life of Words

23/9 Dagmar – 14:15
1/10 Park Bio – 18:00
The Secret Life of Words, en ny film af den kendte spanske instruktør Isabel Coixet (My Life Without Me) med bl.a Oscar-vinderne Tim Robbins og Julie Christie på rollelisten, er inspireret af arbejdet mod tortur i det Internationale Rehabiliterings-råd for Torturofre (IRCT), der har hovedsæde i København. Filmen, der er dedikeret til IRCTs grundlægger, den danske læge Inge Genefke, vises under Copenhagen Film Festival.
Isabel Coixet blev inspireret til filmen i forbindelse med et besøg hos Centre for Torture Victims i Sarajevo, Bosnien-Herzegovina og IRCT i København. Under sit besøg i den danske hovedstad mødte hun Inge Genefke, som i 1985 grundlagde IRCT. Genefke, der har været generalsekretær for IRCT i en årrække og i dag er tilknyttet organisationen som IRCT-ambassadør, spilles i filmen af den kendte britiske skuespiller Julie Christie.
The Secret Life of Words viser i sit eget stille sprog, hvordan tortur kan efterlade ofrene dybt traumatiserede og isolerede fra menneskelig kontakt. Filmen portrætterer kvinden Hanna (spillet af Sarah Polley), der i sit indre lever med den tortur, hun har oplevet under konflikten i det tidligere Jugoslavien og i sin egne neurotisk systematiserede og ensomme verden forsøger at holde livet ud og andre mennesker på afstand.
Inge Genefke indleder selv filmen ved visningen, når den går i Dagmar lørdag den 23. September.

Lili and the Baobab

22 september
24/9 Park Bio – 21:30
Lili et le baobab
Kulturer tørner sammen i dette fine drama med Romane Bohringer som fotografen Lili, der efter en rejse til Afrika får ændret sit syn på verden og sin hverdag. Hun er 33 år og lever som single i Cherbourg i Normandiet, da hun som byens fotograf bliver sendt til venskabsbyen Agnam i Senegal. Her fascineres hun af den fremmede verden og forundres over de mange nysgerrige spørgsmål til sine valg i livet, og trods sprogforbistringer knytter hun et nært venskab med kvinden Aminata. Da hun tilbage i Frankrig erfarer, at Aminata skal bortvises fra landsbyen på grund af en uægte søn, beslutter hun sig for at hjælpe – men det er ingen let opgave i dagens Europa. Sammen med Lili fascineres vi af det fremmede, der er godt i gang med at forandre hendes liv.

Habana Blues

26/9 Empire – 20:00
30/9 Dagmar – 19:00
Hvor Wim Wenders’ Buena Vista Social Club tog os med på en charmerende rundtur blandt den cubanske musikscenes vitale veteraner, byder denne farverige spillefilm på et mere upbeat besøg i den unge og sprudlende undergrund med alt fra punk, funk og hiphop over heavy metal til reggae. Historien følger de unge musikere Ruy og Tito, som drømmer om at blive rige og berømte – og om at kunne rejse fra Cuba. De indleder en overvældende charmeoffensiv overfor to spanske producenter på talentjagt, men venskabet sættes på prøve, da det står klart, at noget må ofres for billetten ud. Spanske Benito Zambranos film har højt humør og et sejt soundtrack, men han får også skildret de mange små og store kampe i en hverdag, som ikke altid lægger op til et lykkeligt omkvæd. Filmen var forståeligt nok et stort hit i Spanien.

Borat – The Movie

23/9 Palads – 21:30
28/9 CinemaxX – 21:30

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
I Borat – the Movie bringer stjernen fra Da Ali G Show, Sacha Baron Cohen, sin fuldkommen vanvittige karakter, Kazakhstan-reporteren Borat, til det store lærred. Borat rejser fra sit primitive hjem i Kazakhstan til USA for at optage en dokumentarfilm, og det bliver en afsindig rejse, hvor Borat møder en masse helt almindelige mennesker i helt almindelige hverdagssituationer – med meget ualmindelige, komplet uforudsigelige og temmelig hysteriske konsekvenser. Det varer dog ikke længe, før Borats store mission glider i baggrunden til fordel for hans nye projekt: at opspore Pamela Anderson og gifte sig med hende. Filmen er en blanding af dokumentariske indslag og iscenesatte begivenheder, men det kan være svært at afgøre, hvad der er hvad. Den er hylende morsom, men også ekstremt grovkornet og bestemt ikke for sarte sjæle. Så er du advaret

Ahlaam

27/9 Gloria – 21:30
28/9 Palads – 21:30

Vi er i Irak i tiden lige før den amerikanske invasion. Her følger vi blandt andre et ungt forelsket par, der snart skal giftes, og en ung læge, hvis far har været politisk fange under Saddam-styret. Så kommer krigen, og den ændrer alt: brudgommen sendes i krig og bliver slået ihjel, og lægen, som ellers ikke kunne få job på grund af farens politiske virksomhed, bliver ansat på et sindssygehospital – hvor den unge enke er indlagt, lammet af sorg over sin elskedes død. Dramaet udspiller sig i et Bagdad, hvor bomberne regner ned over folks hoveder. Filmen er optaget on location i byen under meget svære forhold, og som tilskuer føler man sig placeret midt i krigens gruopvækkende mareridt. Den debuterende instruktør, der også selv har både skrevet og filmet, er født i Bagdad, men bor i dag i London

Seminar og film om Jerusalem af instruktør Amos Gitai

Onsdag den 27. september 16.00-19.00
Filmskolen, Theodor Christensens Plads 1, Holmen

Seminar med den kendte israelske instruktør Amos Gitai om hans dokumentar-trilogi The House, hvis sidste del blev færdig i 2005. Trilogien er historien om ét hus i Jerusalem, og de tre film skaber tilsammen et mikrokosmos, der spejler mange af de grundlæggende konflikter mellem Israelere og Palæstinensere. Huset blev under krigen i 1948 forladt af sin palæstinensiske ejer og derefter beslaglagt af de israelske myndigheder. En jødisk-algiersk tilflytter lejede det fra 1956, og i 1979, hvor den første af de tre film er optaget, var en professor ved at bygge huset om. I den første film følger vi byggeriet – udført af palæstinensiske arbejdere – og besøger husets forskellige ejere, og i de næste to film fortsætter historien om huset og verden omkring det. På seminaret vises der klip fra filmene House (1979) og News From Home/News From House (2005).
Gitai er kendt for sine meget politiske film og for sine afbalancerede holdninger til konflikten i Israel. Han har i sine film ofte sat billeder på temaer, som er kontroversielle i Israel, blandt andet i Free Zone med Natalie Portman, som festivalen viste sidste år.
Både House og News From Home/News From House vises også i deres fulde længde på årets festival, og grundet den nuværende situation i Mellemøsten viser vi desuden Gitais hyperaktuelle dokumentarfilm Wadi 1981-1991, der handler om et ægteskab mellem en israeler og en palæstinenser.
Journalisten Martin Krasnik er moderator.
Billetpris: 70 kr.

House
Bayit
27/9 Cinemateket – 21:30
Wadi 1981-1991
26/9 Cinemateket – 19:15

News from Home/News from House
26/9 Cinemateket – 21:45
28/9 Cinemateket – 21:30

Tilmelding: send en mail til [email protected]

Close to Home
Karov labayit
26/9 Dagmar – 16:30
27/9 Palads – 19:00
I Israel har også kvinder værnepligt, og de to meget forskellige piger Smadar og Mirit aftjener deres ved at patruljere i gaderne i den delte by Jerusalem, hvor deres opgave er at stoppe tilfældige palæstinensiske forbipasserende og registrere deres id-kort. Pigernes overordnede dikterer streng disciplin, men de hårde bud er svære at overholde, når man er mere optaget af butiksvinduer, venskaber og forelskelser end af den storpolitiske situation og de mange formularer. Instruktørerne Vidi Bilu og Dalya Hagers fokus på de unge pigers gryende venskab, deres liv og historier tilbyder et spændende og anderledes indblik i dagligdagen, i byen Jerusalem – og i konflikterne, som ikke helt kan ignoreres, selv om man har ungdommelige og selvcentrerede skyklapper på.