Flere partnere med i Danidas anti-korruptionsportal på internettet

Redaktionen

Sverige, Norge, Holland og Storbritannien bliver nu partnere i Danidas Anti-korruptions-portal på internettet. Portalen udvides samtidig tirsdag med 7 nye landeprofiler: Brasilien, Indien, Indonesien, Malaysia, Nigeria, Thailand og Ukraine, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding.

Når danske virksomheder, der arbejder eller investerer i u-lande, bliver mødt med krav om korruption, kan de hente hjælp fra Danidas Anti-korruptions-portal. Portalen er primært tiltænkt små og mellemstore virksomheder, der opererer i Den 3. Verden.

Den indeholder landeoplysninger, værktøjer og viden til at undgå korruption. Landeprofilerne tilbyder information om korruption i forskellige sektorer og henviser til kilder og kontakter i de pågældende lande.

Portalen blev lanceret i august 2006 med 17 lande og Danida har besluttet at udvide til 50 lande i løbet af 2007.

Portalen er udviklet af Global Advice Network i et samarbejde med Transparency International.

Link: www.business-anti-corruption.com

Om anti-korruptionsportalen

Når små og mellemstore danske virksomheder arbejder og investerer i u-landene, risikerer de at møde korruption i alle dens former. Men mange virksomheder ved ikke, hvordan de skal reagere og mangler viden om, hvordan de kan bekæmpe og undgå korruption.

Anti-korruptions-portalen hjælper virksomhederne med at undgå korruption og viser omverdenen, at dansk udviklingsbistand mener det alvorligt, når man har valgt en høj profil i kampen mod korruption.

Portalen er også et vigtigt signal til de danske virksomheder om, at Udenrigsministeriet/Danida aktivt arbejder for at sikre lige vilkår mellem de mange, der forfølger en strikt politik imod korruption af enhver art, og de virksomheder rundt omkring i verden, der er mindre motiverede.

Portalen

Portalen “business-anti-corruption.com” er opbygget som en “one-stop-shop” for virksomhederne i kampen mod korruption. Den blev lanceret den 25. august 2006.

De vigtigste dele er:

– Landeprofiler med detaljerede oplysninger om korruption opdelt efter økonomisk sektor; nu 24 stk., men på sigt mindst 50 lande og mindst 98 procent af u-landenes samlede økonomi.
– Due diligence-værktøjer om, hvordan man undgår korruption.
– Integritetsværktøjer om, hvordan man formulerer en egen Code of Conduct (regler for god og korrekt opførsel) og procedurer for intern rapportering og træning.
– Links til lokale og internationale organisationer, som kan hjælpe virksomheder med at bekæmpe og undgå korruption.
– Et anti-korruptions træningsmodul.

Landeprofilerne er det centrale element. Her kan virksomhederne f.eks. læse om det generelle korruptionsniveau, hvordan korruptionen er i forskellige sektorer og i hvilket omfang, politi og domstole slår ned på korruptionen.

Træningsprogrammet fortæller, hvad virksomheder kan gøre, når de støder på forsøg på korruption – og om de svære valg, virksomhederne kan komme til at stå i. I træningen indgår konkrete cases. Desuden får virksomhederne træning i, hvordan de kan udvikle et eget integritetssystem til at imødegå korruption blandt medarbejderne.

Hvem står bag

Portalen er finansieret under Danidas pulje for Offentlige Private Partnerskaber. En række andre bistandsorganisationer bliver nu partnere i portalen med det formål at udvide antallet af landeprofiler og at gøre portalens værktøjer til en international standard.

Portalen er udviklet i samarbejde med Transparency International og Global Advice Network. Transparency International har bl.a. leveret landeoplysninger samt videreudviklet sine virksomhedsprincipper. Global Advice Network er et konsulentfirma inden for miljø, menneskerettigheder og anti-korruption.

Portalen er præsenteret i OECD og stillet til rådighed for FNs Global Compact. Brugere fra over 100 lande indsender fortsat kommentarer og forslag, som bidrager til udviklingen af portalen.

Pressekontakter: Kontorchef i Danida, Franz-Michael S. Mellbin,
tlf. 33 92 02 55, og Partner i Global Advice Network, Jens Berthelsen, tlf. 60 88 10 44.

Kilde: www.um.dk