Unge akrobater fra nogle af Nairobis slumkvarterer besøger skoler i Kalundborg og omegn for at vise halsbrækkende akrobatik og smuk dans. Besøgene skal bidrage til at gøre danske elever til verdensborgere.
Snart alle skoler i Kalundborg og omegn har gennem de seneste 10 år haft besøg af en international kulturgruppe gennem projekt Global Kids.
I år kommer der 11 gæster fra kulturprojektet Nafsi Africa Acrobats i Nairobi, Kenya. I hele september måned vil de give børn og unge i Nordvestsjælland et indblik i, hvor langt man kan nå med akrobatik, musik og dans.
De unge i gruppen er mellem 13 og 19 år og deres tre trænere lidt ældre. De kommer fra forskellige af Nairobis slumområder, hvor de oplever akrobatik og dans som vejen til en bedre fremtid og en sjovere nutid.
På skolerne i Nordvestsjælland vil gruppen undervise danske børn på 11 forskellige skoler i akrobatik, dans og trommespil.
Desuden viser de forestillingen ”Flik-flak i slummen” – en energisk gengivelse af, hvad der kan komme ud af børns fri leg, fantasi og sammenhold. ”Flik-flak i slummen” er bygget op omkring halsbrækkende akrobatik, smuk dans og inciterende trommespil.
Kulturmøder i Kalundborg
Mange danske familier har allerede sagt ja til at huse de unge gæster under besøget, der vil involvere over 40 værtsfamilier.
For yderligere at bidrage til gensidigheden i kulturmødet vil lærere og elever i skolerne sætte sig ind i dele af den danske kultur, som de kan formidle til gæsterne.
Besøget organiseres af Kalundborg Kommune og den danske NGO SPOR Media.
Med Nafsi Africa Acrobats besøg er det 10. gang der kommer en international ungdomskulturgruppe til Kalundborg.
Kommunen har tidligere haft besøg af grupper fra Afghanistan, Sydafrika, Ghana, Cambodja, Palæstina og fire gange fra Bolivia.
Besøgene handler om kulturmødet, om interkulturelle kompetencer, om den internationale dimension og om det at være verdensborger – alt sammen læringsmål i “Forenklede Fælles Mål” for folkeskolen.
Med et besøg af en international kulturgruppe får skolerne en unik mulighed for at arbejde med det globale.
Et besøg på en skole varer normalt i to dage og indeholder mange ting. Først velkomst ved skolelederen – og Dannebrog hejst.
Derefter en skoledag med workshops, hvor gæsterne underviser eleverne i det, de kan. Det er her, de lærer hinanden at kende og får oplevelser sammen – det uformelle kulturmøde.
Næste dag er det de danske elevers tur til at vise gæsterne noget om dansk kultur eller kulturarv, og hele besøget afsluttes med truppens store forestilling for alle skolens elever.
Specielle forudsætninger
Alle de unge kulturambassadører, der har været på turne med Global Kids, kommer fra sociale og kulturelle projekter, som opererer i områder med særlige udfordringer i hjemlandet: et meget fattigt bykvarter i Bolivia, flygtningelejre på Vestbredden eller barske slumområder i Nairobi.
Og der stilles store krav til de unge: De skal være specielt dygtige til at optræde men også til at undervise andre. De skal have gode sociale kompetencer, og de skal være flittige i skolen for at kunne få fri til at komme med.
Finansieringen
Økonomisk kan besøgene lade sig gøre, fordi SPOR Media samarbejder med andre organisationer i Europa om bl.a. at søge EU-støtte, som er med til at betale for rejser, leje af biler og lønudgifter.
Men der skal flere penge til.
Kalundborg Kommune støtter således de organisationer, som står for træning i hjemlandene. Det er penge, der er afgørende for, at grupperne kan fortsætte deres sociale og kulturelle arbejde med børn og unge.
Men støtten kan også ses som en form for betaling for at kvalificere danske skoleelever til at blive fremtidige verdensborgere.
Nafsi Africa Acrobats blev i 2000 dannet af unge artister fra Nairobis ghettoområder. Gruppen besøger Danmark i september. Foto fra www.globalkids.dk