Flygtningehjælpen sender ekstra nødhjælp til fortsat krise i CAR

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Spændinger mellem religiøse grupper forværrer krisen i den Centralafrikanske Republik (CAR), der stadig er præget af stor ustabilitet efter kuppet i marts. Dansk Flygtningehjælp sender derfor en ekstra million kroner til nødhjælp.

Omkring 60 % af husene i byen Bouca i Ouham distriktet i den nordvestlige del af Den Centralafrikanske Republik blev brændt ned og befolkningen blev drevet på flugt, da en væbnet gruppe angreb byen i september måned. Det skriver Dansk Flygtningehjælp i en pressemeddelelse fredag.

Regionen var i forvejen hårdt ramt af konflikten, der i denne omgang startede i december 2012. Der er vold og overgreb på tværs af religiøse grupper, hvilket fører tilbage til urolighederne, der nu har stået på i over et år og kulminerede med kuppet i marts.

”Vi ser en stigning i volden og behovene er enorme. Folk fra Bouca har været på flugt i næsten 2 måneder og mangler indtægter og mad. Deres marker er brændt ned eller plyndrede – og der er ikke adgang til sundhedsvæsenet. Derudover mangler de et sted at bo – og uddannelsessystemet er lukket ned,” siger Line Brylle, der er landekoordinator i Dansk Flygtningehjælp for Den Centralafrikanske Republik.

Derfor sender Dansk Flygtningehjælp nu en ekstra million kroner af sted til at uddele nødhjælpspakker og for at være klar til at rykke ud i det øjeblik, der opstår nye kriser. Og det er langt fra usandsynligt i et land, der i mange årtier har været plaget af tilbagevendende bevæbnede konflikter.

Voksende usikkerhed

”Der er en voksende usikkerhed – og stor mistillid til militæret. De civile myndigheder er svage og der er en stor cirkulation af hjemmelavede våben. Derfor er det nødvendigt, at vi er klar, hvis der opstår nye kriser eller fordrivelser. Jeg er derfor meget glad for, at vi nu er i stand til at forstærke indsatsen i denne del af landet,” siger Line Brylle.

I alt er en tredjedel af befolkningen på 4,5 millioner mennesker i CAR berørt af konflikten – og mere end 400.000 er internt fordrevne.

Dansk Flygtningehjælp etablerede sig i CAR i 2007 på grund af et stærkt behov for humanitær assistance i landet og på FN´s anmodning.

Organisationens indsats begyndte i Paoua i det nordvestlige Ouham-Pendé distrikt og er siden blevet udvidet til Ouham og Bamingui-Bangoran distrikterne i det nordlige CAR.

Dansk Flygtningehjælp arbejder blandt andet på at forbedre folks levevilkår eksempelvis ved at sørge for adgang til mad, rent vand og ordentlige sanitets-forhold. Herudover arbejder Dansk Flygtningehjælp på at være med til at genetablere uddannelsessystemet.