FN: Airbnb og 111 andre virksomheder har forbindelser til israelske bosættelser

gettyimages-652768298
I byen Hebron på Vestbredden tager en gruppe unge israelske bosættere en selfie under fejringen af den jødiske helligdag Purim.
Foto: Corinna Kern/NurPhoto via Getty Images
Gerd Kieffer-Døssing

13. februar 2020

”Jeg er klar over, at dette spørgsmål har været og fortsat vil være meget omstridt.”

Sådan sagde FNs højkommissær for menneskerettigheder, Michelle Bachelet, i forbindelse med, at hendes kontor, OHCHR, onsdag udgav en rapport, der omhandler 112 virksomheders formodede aktiviteter knyttet til bosættelser på Vestbredden.

Lej en bosættelse
Mens hovedparten af virksomhederne er baseret i Israel, er 18 registreret i seks andre lande – USA, Frankrig, Holland, Luxembourg, Thailand og Storbritannien. En af disse virksomheder er USA-baserede Airbnb. Det skriver Reuters.

Den populære boligudlejningsvirksomhed meldte allerede i november 2018 ud, at de ville fjerne opslag for boliger i bosættelserne. Et halvt år efter, i april 2019, lød meldingen dog, at opslagene ville få lov at blive, og at Airbnb til gengæld ville donere indtægter fra bookingerne til internationale humanitære organisationer.

Dette udløste skarp kritik fra blandt andet en koalition af palæstinensiske ngo’er, der opfordrede organisationer til at nægte at modtage eventuelle donationer fra Airbnb, da det ville være en blåstempling af og tilskyndelse til at fortsætte.

”Vi skal arbejde sammen for at stoppe virksomhedernes medvirken i overtrædelser af menneskerettighederne; virksomheder som Airbnb skal vide, at vores stilhed ikke kan købes,” lød det fra organisationerne.

”Skamfuld kapitulation” vs. ”positiv udvikling”
Bosættelserne på Vestbredden er ifølge international lov ulovlige, men UNHCR understreger, at rapporten ikke kommer med nogen ”retslig vurdering af de pågældende aktiviteter eller af virksomhedernes involvering i dem”.

Det er op til medlemslandene i Menneskerettighedsrådet at beslutte det videre forløb, når de drøfter rapporten til rådets næste møde, som begynder den 24. februar.

Israels udenrigsminister har reageret med at kalde rapporten ”en skamfuld kapitulation som følge af pres fra lande og organisationer, der er interesseret i at skade Israel.”

Et opslag på det palæstinensiske udenrigsministeriums Facebookside kalder offentliggørelsen af rapporten for en positiv udvikling, som vil fremme respekten for menneskerettigheder i Palæstina og andre steder.

Videre står der, at rapporten: ”minder virksomheder og andre ikke-statslige aktører om, at profitskabelse gennem illegale aktiviteter og grove overtrædelser af international humanitær lov ikke tolereres. Der vil være konsekvenser for dem, der drager fordel af sådanne handlinger.”