FN anklager ingen efter Wikileaks-oplysninger

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

I går valgte FN at kommentere oplysningerne om, at USA har spioneret mod generalsekretær Ban Ki-Moon. Kommentaren er holdt i vanlig diplomatisk tvetydighed: Verdensorganisationen er ikke i stand til at udtale sig om ægtheden af de dokumenter, der videregives af Wikileaks om spionage mod FN-embedsmænd og -aktiviteter. Men mellem linjerne synes irritationen at skinne igennem.

“FN er i sin natur en gennemsigtig organisation, der stiller en mængde oplysninger om sine aktiviteter til rådighed for offentligheden og medlemsstaterne. FNs embedsmænd mødes regelmæssigt med repræsentanter for medlemsstaterne for at orientere dem om FNs aktiviteter”, udtalte Farhan Haq, talsmand for generalsekretær Ban Ki-moon, i går til reportere i New York.

Han tilføjede, at generalsekretæren var blevet informeret af USAs ambassadør i FN, Susan Rice, om indholdet af dokumenterne, før de blev offentliggjort.