FN helt på vej ud af Irak

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Efter at Internationalt Røde Kors har besluttet at forlade Iraks hovedstad Bagdad, evakuerer FN også sine udenlandske medarbejdere for at “konsultere om sikkerhedssituationen”.
Trods voldsom modstand fra USA har FN besluttet sig for at følge Røde Kors-eksemplet og trække sine internationale medarbejdere ud af Bagdad, skriver Politiken fredag.

I gennemsnit 33 angreb om dagen har fået FN og hjælpeorganisationerne til at overveje sikkerhedssituationen i det besatte land.

Inden FNs generalsekretær, Kofi Annan, traf sin beslutning, talte han med den amerikanske udenrigsminister Colin Powell, som er bekymret for, at FNs tilbagetrækning fra Bagdad vil have en afsmittende virkning på hjælpeorganisationerne. – Der er brug for dem. Der er brug for deres arbejde. Og hvis de tvinges ud, så har terroristerne vundet, sagde han.

Torben Getterman, dansk diplomat i den amerikansk-ledede civile administration i Irak, siger, at “når FN, Røde Kors og Læger uden Grænser trækker sig ud, sender det et signal til begge sider – både besættelsesstyrker og almindelige irakere – om, at her er alt for usikkert”.

– Hvis FN vender tilbage, følger de humanitære formentlig relativt hurtigt efter. Men der skal nok ret meget til, for ved at angribe både besættelsesmagten og bløde mål som Røde Kors er det lykkedes at skræmme både befolkningen og organisationerne, siger Getterman til Politiken.

FN har 60 udenlandske medarbejdere i Irak, hvoraf de 15-20 i Bagdad kaldes hjem “midlertidigt til konsultationer med hovedkvarteret”, som det hedder.

FN har siden terrorangrebet den 19. august mod FN-hovedkvarteret i Bagdad i al stilhed evakueret hovedparten af sine 300 internationale medarbejdere fra Bagdad og resten af Irak. Et antal internationale FN-folk får dog lov at blive i det fredelige Nordirak, mens Bagdad-personalet officielt trækkes ud.

Opgaverne søges videreført af godt 3.000 lokale FN-ansatte. – Men som jeg hører det fra Irak, er aktiviteterne allerede droslet kraftigt ned og den seneste tilbagetrækning vil uden tvivl yderligere påvirke det arbejde, som FN havde planlagt, siger danskeren Torben Due, der leder Verdensfødevareorganisationens arbejde i Irak, til Berlingske Tidende fredag.