En rapport fra FN’s Klimapanel viste for kort tid siden, at det vil have alvorlige følger at lade temparturstigningen overskride 1,5 grader.
Nu viser en helt ny opgørelse, at de forpligtelser, som nationerne har påtaget sig under den globale klimaaftale ikke engang er nok til at holde den globale opvarmning under 2 grader.
Og de konkrete politikker, der hidtil er sat i værk af landene, er heller ikke nok til at nå de utilstrækkelige løfter.
Der er altså lang vej igen, hvis målene i Paris-aftalen skal realiseres.
Det er konklusionen på en helt ny opgørelse fra UN Environment. Det drejer sig om Emission Gap Report, der årligt måler afstanden mellem forpligtelserne, indsatserne og målene i den globale klimaaftale.
Kræver en tredobling af indsatsen
De globale udledninger af klimaskadelige udledninger var stagneret i en periode fra 2014-16, men i 2017 steg de igen.
Dermed er det ikke sikkert, at årsagen til det lille afbræk i stigningen har noget med klimaindsatsen at gøre, lyder det i rapporten.
Den ny FN-status viser, at der skal betydeligt mere til i både handling og løfter, hvis det på nogen måde skal være muligt at realisere Paris-aftalens mål.
“Teknisk set er det stadig muligt at sikre, at den globale opvarmning ikke overstiger to grader, og helst holder sig under de 1,5, så vi undgår de værste konsekvenser, men det ser desværre meget svært ud”, fremhæver John Christensen.
Ifølge rapporten kræver en tredobling af indsatsen, der kommer til udtryk i løfterne, for at holde ophedningen under 2 grader, mens der skal en femdobling til for ikke at overskride tærsklen på 1,5 grader.
I Paris-aftalen er det helt overordnede mål at holde den globale temperaturstigning “et godt stykke” under 2 grader og arbejde for at holde den under 1,5 grader. Det var særligt de klimaskrøbelige Stillehavøer, der kæmpede for den mest amibitiøse målsætning.