Et fundamentalt magtskifte er på vej i det internationale samfund. USA mister indflydelse, gældskrisen undergraver også Europas politiske og økonomiske indflydelse og nye stormagter er på vej.
Det stiller nye krav til ledelsen af FN, fremgår det af radioprogrammmet “Verden ifølge Gram”, som netop er sendt på Program 1, skriver DR online onsdag.
– FN’s største problem er, at FN ikke mere afspejler den verden, vi lever i. FN bevæger sig langsomt – men verden bevæger sig hurtigt, siger Søren Jessen-Petersen, der bl.a. har været kabinetschef for FNs dav. flygtningehøjkommissær Poul Hartling og FN’s specielle udsending i Kosovo fra 2004 til 2006.
Ingen kræver dog at FN skal nedlægges.
– FN er det bedste, vi har. Det er den eneste organisation, der har legitimiteten til at løse nogle af de store problemer, vi har, siger Kirsten Larsen, journalist i Danmarks Radio med speciale i FN.
– Men det er vigtigt at få en bedre ledelse, og at medlemslandene tænker mere langsigtet og mindre på egne interesser i en global verdensorden, anfører hun.
– FN skal i højere grad samarbejde med NGO’er, virksomheder, regionale organisationer, religiøse grupperinger osv, supplerer Carsten Staur, Danmarks FN-ambassadør i New York.
Magtbalancen rykker sig
Specielt fordi Vesten har domineret FN, bliver vi udfordret, i og med stærke kræfter vokser frem andre steder i verden.
– Vi er naive, hvis vi bliver ved med at tro, at Vesten kan dominere FN. Vestens indflydelse i udviklingslandene er faldende. Vi kan ikke blive ved med at forvente, at FN tænker vestligt, siger Kirsten Larsen. Det betyder, at nye stormagter er nødt til at påtage sig et større ansvar.
– Naturligvis skal udviklingslandene tage ansvar, men det er uheldigt, at mange vestlige lande trækker sig tilbage fra deres multilaterale ansvar, siger Søren Jessen- Petersen. Han henviser bl.a. til, at kun 4 af FNs medlemslande lever op til målet om at yde 0,7 procent af bruttonationalproduktet (BNP) i udviklingsbistand.
Særinteresser blokerer for reformer
Der har i mange år været talt om, at FN og især Sikkerhedsrådet skal reformeres, at antallet af faste pladser skal udvides. Men Søren Jessen-Petersen tror ikke på, at det kan lade sig gøre.
– Det er bedre, at store lande som Brasilien, Indien, Kina og Sydafrika kommer ind i Sikkerhedsrådet stadig oftere og dermed afspejler den nye verden, vi lever i, gør han gældende.
Man kan høre hele udsendelsen via
http://www.dr.dk/P1/Gram/Udsendelser/2011/09/20084358.htm