FN-rapport: Byvækst kan vendes til effektiv fattigdomsbekæmpelse

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Storbyernes kan være nøglen til fattigdomsbekæmpelse, viser en ny rapport fra FNs Befolkningsfond (UNFPA), der kom ud onsdag.

Antallet af byboere vil fordobles inden 2030 konkluderer rapporten. Det skyldes ikke vandring fra land til by, men flere fødsler end dødsfald i byerne. Hvis der handles nu, kan væksten i byerne være med til at bekæmpe fattigdom, forbedre forholdene for verdens fattige kvinder og unge – og også gavne miljøet

Fra 2008 vil halvdelen af klodens befolkning – 3,3 milliarder – bo i byerne. Hver sjette person bor i byens slum. Alligevel fremhæver rapporten ”Unleashing the Potential of Urban Growth”, først og fremmest de muligheder, der er i den urbane vækst.

Rapporten anskueliggør, hvordan byer og urbanisering kan være en helt central faktor for økonomisk vækst, fattigdomsbekæmpelse, for forbedrede muligheder for kvinder og unge – og ja, selv for miljøbeskyttelse.

Byer bedst til at bekæmpe fattigdom

Historisk set har intet land opnået betydelig økonomisk vækst uden urbanisering. Det var sandt i den vestlige verden under industrialiseringen, og det er sandt i Den 3. Verden i dag.

Globaliseringen når byerne først med tilbud om ny teknologi og nye job – og dermed med muligheder for byens beboere. UNFPAs rapport understreger, at kampen for at opnå det centrale 2015 Mål om, at verdens fattigdom skal halveres inden 2015, vil blive kæmpet i byernes slumområder.

– Det, jeg godt kan lide ved rapporten, er, at selv om den anerkender, at fattigdom er udbredt i u-landenes byer, fremhæver den de mange positive aspekter ved urbanisering, som ofte bliver overset, siger Katherine Gough, Associate Professor ved Geografisk Institut, Københavns Universitet.

Kvinder og piger har bedre muligheder i byer

Både i by og på land udgør fattige kvinder og piger de mest udsatte grupper; udsatte i forhold til vold, seksuelle overgreb, dårlige job i den uformelle sektor, manglende skolegang osv.

Alligevel byder byerne – også relativt set – på forbedrede muligheder for kvinder og piger; Skolegang blandt piger på landet er 38 procent lavere end for piger i byerne – for drenge er tallet 26 pct.

Byerne giver kvinder bedre muligheder for at organisere sig og deltage i civilsamfundet (folkelige organisationer og tiltag) og politik, bylivet byder på mere varierede jobmuligheder end livet på landet og giver bedre adgang til social infrastruktur som f.eks. sundhedsydelser.

Om rapporten siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V):

– UNFPA sætter i år fokus på en central udfordring for fattigdomsbekæmpelse: Urbanisering. I Afrika vil bybefolkningen vokse fra ca. 300 mio. til godt 740 mio. indbyggere i 2030. Rapporten fremhæver kvinders styrkede rettigheder og muligheder, som en helt afgørende forudsætning for en gunstig byudvikling.

– Jeg er fuldstændig enig heri. Urbanisering giver bl.a. øgede muligheder for at styrke kvinders adgang til seksuel og reproduktiv sundhed, og det er afgørende, at denne mulighed udnyttes fuldt ud.

– Kvinder spiller en helt central rolle i udviklingsprocessen – både på landet og i byerne. Derfor styrker vi fokus på ligestilling og kvinder i dansk udviklingssamarbejde. Det er gentagne gange dokumenteret, at når vi skaber fremskridt for kvinder, skaber vi fremskridt for alle.

Fremtiden for byens unge afgør verdens fremtid

Børn og unge under 25 år udgør i dag halvdelen af verdens bybefolkning. Arbejdsløsheden blandt unge er større end hos voksne, flere arbejder i den uformelle sektor – og der er stadig mange børn, også i byerne og specielt piger – der aldrig kommer i skole eller går tidligt ud igen.

I supplementet ”Growing up Urban” til dette års State of World Population rapport sætter UNFPA fokus på bylivet for 7 unge i 7 af verdens storbyer.

Deres historier indeholder næsten alle et element af vold – i enhver by i alle dele af verden er det svært at finde fattige unge, som ikke har haft seksuelle overgreb, kriminalitet eller tilfældig vold inde på livet. Til trods for at børn og unge har ret til et liv uden vold.

Men historierne handler først og fremmest om overlevelse – at klare sig på trods af nærmest umulige betingelser. Historierne viser, hvordan udsagnet om, at bylivet er den bedste opskrift på et liv uden fattigdom, kan forme sig i praksis.

Byer kan give bedre miljø

Byer udgør måske nok de mest unaturlige områder på planetens overflade – men det betyder ikke nødvendigvis, at de er dårlige for verdens miljø. Tværtimod argumenteres der i årets ”State of World Population” rapport for, at byområder faktisk giver kloden de bedste muligheder for en bæredygtig udvikling.

F.eks. bor ca. halvdelen af Jordens befolkning i byer på kun 2,8 pct. af planetens overflade – og byerne har med deres store befolkningstæthed langt bedre potentiale end landområderne for at absorbere kommende befolkningsvækst på en bæredygtig måde.

Om byliv fører til bæredygtighed, kommer dog i høj grad an på, hvordan byer fremover vil sprede sig rent fysisk og på, hvordan forbrugsmønstre i byerne vil forme sig.

Urban vækst også i fremtiden

Alt i alt kan det ifølge rapporten godtgøres, at selv om verdens storbyer også koncentrerer fattigdom i store slumområder, så er det et rationelt valg, folk foretager, når de vælger at tage fra land til by for at bryde ud af fattigdommen eller for at flygte fra traditioner, der f.eks. fører unge piger ud i tidlige og uønskede ægteskaber.

Når det er sagt, skyder rapporten også en stor pil igennem forestillingen om, at urban vækst primært er et produkt af migration (vadring fra land til by). Det er ikke tilfældet.

Urban vækst skyldes primært naturlig tilvækst, altså flere fødsler end dødsfald i byerne. Globalt set, vil al fremtidig befolkningsvækst ske i byerne. I 2030 vil knapt 5 milliarder mennesker, ca. 60 pct. af hele verdens indbyggertal bo i byerne, og i den mellemliggende periode vil Asien og Afrikas bybefolkning blive fordoblet med 1,6 milliarder – hvad der svarer til Kinas og USAs folketal i 2006 lagt sammen.

Indfri byernes potentiale

Den store urbane vækst vi står overfor, understreger nødvendigheden af, at byernes positive potentiale indfries.

Det sker ikke uden fremtidsorienteret planlægning, der tager udgangspunkt i en accept af, at byerne vil vokse, af at de fattige ønsker at bo i byerne – og ret har til det – samt i et ønske om at skabe de bedste muligheder for, at alle byens borgere kan deltage i og nyde godt af byernes fremtidige udvikling.

– Som repræsentant for UNFPA er jeg stolt over at præsentere en rapport, der ikke bare peger på verdens problemer, men som også på muligheder og angiver konkrete løsningsforslag til, hvad der skal gøres for at udnytte disse muligheder. For som det også fremgår af rapporten, står vi i dag over for en virkelighed, hvor hver sjette person – mere en milliard mennesker – bor i byens slum, siger Asger Ryhl, der er chef for UNFPAs nordiske kontor i København.

– Derfor må vi i det internationale samfund være klar til at støtte verdens urbane områder i at indfri byens potentiale, anfører han.

Kilde: www.unfpa.dk

Yderligere oplysninger hos UNFPAs nordiske kontor v. Mette Ø. Strandlod, tlf.: 35 46 70 37, E-mail: [email protected]