FN-rapport: Over 20 millioner landminer i Irak

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Antallet af ueksploderede landminer i Irak er nu så stort, at landet er ude af stand til at opfylde sine internationale pligter – det vil vare årtier, før miner og klyngebomber er ryddet og ikke længere udgør trussel mod civile.

Det fremgår af en ny rapport, som FNs Udviklingsprogram (UNDP) og FNs Børnefond (UNICEF) kom ud med onsdag.

Den konkluderer, at 20 millioner ueksploderede landminer og 2,6 millioner klyngebomber er spredt ud over store områder i Irak – herunder landbrugsjord og olieområder.

– Efter årtiers krig og konflikt er Irak blevet et af de mest forurenede lande i verden, hvad angår landminer og ueksploderet ammunition. Flere hundredtusinde menneskers liv er direkte berørt. Landet er så hårdt ramt og råder over så få ressourcer til at rydde minerne af vejen, at Irak højst sandsynligt er ude af stand til at opfylde sine pligter i henhold til Ottawa-traktaten, siger Paolo Lembo, landedirektør for UNDP i Irak.

Ottawa-traktaten forbyder produktion, eksport og brug af landminer. Irak tilsluttede sig traktaten i januar 2008 og har derudover forpligtet sig til at destruere sine lagre af landminer indenfor fire år samt rydde minefelter i løbet af højst 10 år.

FN-rapporten dokumenterer, at 1,6 millioner irakere og 4.000 lokalsamfund er ramt. Mange steder udgør minerne så stor en trussel, at store områder ligger uopdyrket hen, hvilket forsinker den økonomiske genrejsning af Irak.

Minerydning er uhyre kostbar og langsommelig. Siden Irak tilsluttede sig traktaten for halvandet år siden, er 20 kvadratkilometer jord blevet ryddet og 276.658 irakere har fået træning i at undgå ulykker.

– Lige siden vi underskrev traktaten har vi været dybt involveret i den vanskelige opgave at opfylde Iraks pligter. Rapporten gør det tindrende klart, at vi står overfor en enorm opgave og at der skal mere til for at løse den, anfører Iraks miljøminister Narmin Othman.

Rapporten fra UNICEF og UNDP dokumenterer, at mineulykker har dræbt eller såret 2.000 børn i Irak siden 2003.

– Landminer og ueksploderet ammunition krænker irakiske børns ret til at vokse op i sikkerhed. Hvis der ikke gribes til handling nu, vil tusinder af børns liv blive ødelagt og deres fremtidsudsigter være dystre, siger Sikander Khan, UNICEFs repræsentant i Irak.

Rapportens hjemmeside: www.undp.org/publications/pdf/UNICEF_UNDP_july_2009.pdf

Yderligere oplysninger hos Kent Paulusson, FN minerydnings expert +962 796 654 962 eller Paal Aarsaether, UNDP Irak [email protected] +962 797 204 209

Eller hos Henrik Kastoft, Communication and liaison officer, UNDP Nordic Office, Midtermolen 3, 2100 Kbn Ø. Tlf. 35 46 70 00, direkte 35 46 71 54 og e-mail [email protected]