FN-topkvinde forventer plan for levering af klimamilliarder i oktober

800px-impacts_of_coastal_erosion_and_drought_on_coconut_palms_in_eita_tarawa_kiribati
Thomas Jazrawi

Ved klimatopmødet i København i 2009 lovede rige lande at levere 100 milliarder dollars årligt i klimafinansiering til udviklingslande fra 2020.

Det har endnu ikke udmøntet sig i en konkret plan for, hvordan pengene skal leveres.

Nu ser det imidlertid ud til, at rige lande vil præsentere en plan for udbetaling af de mange milliarder.

Det har lederen af FN’s Klimasekretariat fortalt klimasitet RTCC. Planen skulle blive afsløret i forbindelse med det årlige møde for Verdensbanken og Den International Valutafond d. 9. oktober. Mødet kommer til at foregå i Perus hovedstad Lima, der var vært for de seneste klimaforhandlinger under FN.

Udspillet kommer dermed knap to måneder før verdens lande skal nå til enighed om en ny international klimaaftale ved COP 21 i Paris i december.

Udviklingslande kan ikke omstille uden finansiering

Her forventes det, at nationerne forpligter sig på mål for reducering af klimaskadelige udledninger. Det betyder bl.a., at man skal bruge renere former for energi.

De fattigste lande får dermed ikke mulighed for at følge de rigeste landes udvikling, der historisk har været dybt afhængig af fossile brændstoffer som kul og olie. 

”Udviklingslande kan ikke omstille deres økonomier til lave udledninger af kulstof uden finansiel støtte. Det ligger helt fast”, siger Figueres, ifølge RTCC.

Samtidigt skal mange udviklingslande forberede sig på de negative konsekvenser af klimaforandringer så som tørke, oversvømmelser og ekstremt vejr.

Det bliver en bekostelig affære både med omstilling og tilpasning. Derfor vil en konkret køreplan for at finde de 100 milliarder dollars være gavnligt i forhold til at opnå tillid op til afgørelsens time i Paris.

Offentlige og private midler

Når køreplanen bliver offentliggjort vil vi ligeledes få et indblik I, hvem der skal betale de mange milliarder.

Udviklingslandene og flere NGO’er har presset på for, at det skal være offentlige penge, da private midler sjældent når de fattigste befolkningsgrupper.

Det er dog ikke sandsynligt, at hele beløbet kommer til at bestå af statslige midler.

”Den store sum kan ikke komme fra den offentlige sektor, men den skal løftes af den offentlige sektor”, siger Figueres.

Hun nævner samtidigt ifølge RTCC, at planen skal være ”detaljeret og troværdig”.

World Resources Institute har lavet en analyse, der viser, at de midler, der foreløbigt er blevet lovet, slet ikke rækker.

”En af de ting, der skal meldes ud om, er at flere lande skal følge Tysklands eksempel – her fordoblede man løftet om klimafinansiering til 4 milliarder – og lægge et større beløb på bordet”, siger Athena Ballesteros, ekspert i klimafinansiering ved World Resources Institute.

Hun tilføjer, at Danmark er blandt en række lande, der har sendt et signal om et øget bidrag. De andre lande er Frankrig, Japan, Storbritannien og Schweiz.

Et andet stort spørgsmål er, hvordan man skal skelne disse klimadollars fra den traditionelle udviklingsbistand – det er nemlig et krav, at midlerne skal være ”nye og additionelle”, så de kan adskilles fra den nuværende u-landsbistand.

Det bliver sandsynligvis også afsløret i oktober.

Læs artiklen her: www.rtcc.org/2015/09/03/rich-countries-to-unveil-climate-finance-package-at-world-bank-summit/#sthash.Or0BGZrW.dpuf