FN: Tørke kan forværre krisen i Syrien

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Ikke alene er Syrien truet af tørke, som vil få konsekvenser for den kommende høst. FN melder også om donortørke, i og med at der ikke er kommet nær så mange penge ind fra donorlandene, som der er behov for til de syriske flygtninge.

Vinterregnen har været sparsom i det krigshærgede Syrien, og det kan betyde at syrerne i de kommende måneder får endnu vanskeligere ved at skaffe tilstrækkeligt med fødevarer.

FN’s Fødevareprogram, WFP, advarer i en ny rapport om, at det tørre vejr denne vinter kan få store konsekvenser for høsten. Der er kun faldet halvt så meget regn som sædvanligt.

Selv om WFP har delt mad ud til et rekordstort antal syrere – 4,1 millioner mennesker – i sidste måned, er der risiko for, at der ikke vil være mad nok til de mange, der på grund af krigen er afhængige af fødevarehjælp udefra.

”Det har krævet en massiv indsats fra WFP og partnere at optrappe og nå ud til fire millioner mennesker i marts, men vi frygter nu, at en mulig tørke – hvis der ikke kommer regn – kan bringe flere millioner menneskers liv i fare”, siger Muhannad Hadi, WFP’s koordinator for Syrien, i en pressemeddelelse.

Krigen påvirker fødevareproduktionen

I forvejen har der været talrige rapporter om fødevaremangel i Syrien, særligt i de regioner og byer, der er plaget af voldsomme kampe mellem oprørsgrupper og regeringsstyrker.

Men allerede inden den væbnede konflikt brød ud i marts 2011, oplevede Syrien problemer.

”Syrien led under fem års tørke lige inden konflikten brød ud, og de sårbare lokalsamfund i de berørte områder havde knap nok tid til at komme sig, inden de blev ramt af konflikten”, siger Muhannad Hadi.

Krigshandlingerne i Syrien har også betydet, at kunstvandingsanlæg, kanaler og pumper flere steder er ødelagt, og at det visse steder kan være farligt at arbejde i marken, skriver WFP i rapporten.

Beregninger viser, at Syrien har udsigt til en rekordlav hvedehøst på mellem 1,7 og 2,0 millioner ton. Det betyder, at landet vil blive nødt til at øge importen og få fødevarehjælp udefra for at nå op på de 5,1 millioner ton hvede, der årligt er behov for.

Donorerne svigter

Krigen i Syrien har fået over 2,6 millioner mennesker til at flygte til nabolandene, mens mindst 6,5 millioner er på flugt inden for Syriens egne grænser.

På en konference i Kuwait i januar lovede en række donorlande at give i alt 2,3 milliarder dollars til de hjælpeorganisationer, der arbejder i og omkring Syrien, men indtil videre er der kun kommet 1,1 milliarder dollars ind, oplyser kilder i FN ifølge flere internationale medier.

FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, skal bruge over 1,6 milliarder dollars til hjælpearbejdet i Syrien, men foreløbig er der kun kommet lidt over en femtedel af dette beløb ind, oplyser UNHCR i en pressemeddelelse.

”Jeg gentager min appel til regeringer og parlamenter om hurtigst muligt at godkende ekstraordinære midler til at hjælpe ofrene for krisen i Syrien. Vi må tilsammen sikre, at det syriske folks mest basale behov er opfyldt, og at stabiliteten i regionen bevares”, siger FN’s Flygtningehøjkommissær, Antonio Guterres.