Ifølge FNs statusrapport for 2015 Målene, som lanceres torsdag af FNs generalsekretær Ban Ki-moon, er der god grund til at fejre de store udviklingsresultater, som er bragt i hus siden 2000, da verdens ledere satte konkrete mål for bekæmpelse af fattigdom, sult, analfabetisme og sygdomme, samt fremme af ligestilling, bæredygtigt miljø og internationalt samarbejde inden 2015.
Det skriver det nordiske kontor for FNs Udviklingsprogram (UNDP) i København i en pressemeddelelse torsdag.
Men rapporten peger også på, at der stadig er store udfordringer, hvis vi skal nå målene, og at fremskridtene ikke er kommet de allerfattigste til gode.
– 2015 Målene har allerede hjulpet millioner ud af fattigdom, reddet utallige børns liv og sikret at de kom i skole, sagde Ban Ki-moon.
Han fortsatte:
– Målene har nedbragt mødre-dødeligheden og øget kvinders muligheder, sikret flere adgang til rent vand og reddet mange mennesker fra dødelige og invaliderende sygdomme.
– Men samtidig viser rapporten, at der stadig er lang vej til at forbedre kvinder og pigers vilkår, sikre en bæredygtig udvikling (i pagt med naturen) og beskytte de allersvageste grupper fra ødelæggelser og tilbageslag fra allehånde kriser, hvad enten det er konflikt, naturkatastrofer eller ændringer i priserne på mad og energi.
FNs statusrapport for 2015 Målene fremhæver mange succeshistorier. I flere udviklingslande skyldes fremgangen til dels stabil økonomisk vækst og en målrettet indsats på vigtige områder, som f.eks. sundhed og uddannelse.
– Hvis verden skal nå 2015 Målene, kræver det dog en mere lige og inddragende økonomisk vækst – altså en vækst som når ud til alle og sikrer, at alle mennesker, især de allerfattigste og marginaliserede, kan drage nytte af de økonomiske muligheder, anførte FNs generalsekretær.
– Fra i dag og indtil 2015 skal vi sikre, at vi holder, hvad vi har lovet. Verdens ledere må sætte handling bag ordene, og vise at de har modet og overbevisningen til at handle, lagde han til.
Ifølge Ban Ki-moon er et større fokus på bæredygtighed afgørende for at nå 2015 Målene.
Økosystemer (naturen) må beskyttes, hvis vi skal sikre økonomisk vækst og naturlige miljøer. FN-konferencen om bæredygtig udvikling, Rio+20, som finder sted i Rio de Janeiro i juni 2012, er en oplagt mulighed for at skabe nye fremskridt.
Udviklingsresultater indtil videre:
* Samlet set er verden på vej mod at nå 2015 Målet for fattigdoms-bekæmpelse. Det forventes, at den globale fattigdomsrate i 2015 vil være faldet til under 15 procent – et godt stykke under målet på 23 procent, og det er på trods af, at der for nylig har været både finans-, fødevare- og energikriser.
* Nogle af verdens fattigste lande har gjort de største fremskridt, når det gælder uddannelse. Burundi, Madagaskar, Rwanda, Samoa, Sao Tome og Principe, Togo og Tanzania er eksempler på lande, som har nået eller er tæt på at nå målet om grundskolegang til alle.
* Antallet af børn, som dør inden de fylder 5 år, er faldet fra 12,4 millioner i 1990 til 8,1 million i 2009. Det svarer til, at der hver dag dør ca. 12.000 færre børn end før.
* Øget finansiering og intensiv kontrolindsats har på globalt plan begrænset dødsfald som følge af malaria med 20 procent – fra næsten 985.000 i 2000 til 781.000 i 2009.
* Antallet af nye infektioner med hiv-virus er faldet støt (hiv kan føre til aids i udbrud, red.). I 2009 blev 2,6 millioner smittet med hiv. Det er et fald på 21 procent siden 1997, da spredningen af hiv var på sit højeste.
* Antallet af mennesker, som modtager antiretroviral (livsforlængende) behandling for hiv eller aids, er øget 13 gange fra 2004 til 2009; det er sket takket være bedre finansiering og større behandlingsprogrammer.
* Godt og vel 1,1 milliarder mennesker i byområder og 723 millioner i landområder har fået lettere adgang til drikkevand i perioden fra 1990 til 2008.
MEN: Udviklingen når ikke de allerfattigste og mest udsatte
De opnåede resultater vidner om, at 2015 Målene er et vigtigt værktøj både globalt og nationalt til udviklingsprioritering og til at fremme handling. Men de markante fremskridt har været ulige fordelt både landene imellem og indenfor selve landene.
Rapporten viser, at alt for mange ikke har fået gavn af fremskridtene, og at der er behov for at tage fat om ulighederne.
– Der er en tendens til, at fremskridt går hen over hovedet på dem, der befinder sig nederst på den økonomiske rangstige eller på anden vis er dårligere stillet på grund af køn, alder, handicap eller etnicitet, ligesom de store forskelle i livsvilkår mellem land og by fortsat må vække bekymring, anførte Ban Ki-moon.
Statusrapporten viser, at de fattigste børn har oplevet færrest fremskridt i forbedret ernæring og overlevelsesrate. I 2009 var næsten 1/4 af børn i u-lande underernærede, heraf står det værst til blandt de allerfattigste. I udviklingslandene er risikoen for at dø før sin 5-års fødselsdag dobbelt så høj for børn fra de fattigste hjem som for børn fra de rigeste hjem.
Er man fattig, pige eller lever i en konfliktzone øger det sandsynligheden for, at man ikke kommer i skole, siger rapporten. 42 procent – svarende til 28 millioner – børn i skolealderen, som ikke går i skole, lever i fattige, konfliktramte lande.
Rapporten understreger, at det er afgørende for at nå 2015 Målene, at kvinders muligheder styrkes og at de inddrages uddannelsesmæssigt, økonomisk så vel som politisk. Desværre er der lang vej endnu for at nå dette mål.
Rapporten viser f.eks., at kvinder i Nordafrika og det sydlige og vestlige Asien udgøre under 20 procent af lønmodtagere udenfor landbrugs-sektoren, samt at kvindelige parlamentarikere på verdensplan, trods mindre fremskridt, fortsat kun udgør 19,3 procent af alle folkevalgte på dette niveau.
Forbedringer af sanitære forhold er endnu et eksempel på at udviklingen går de fattigste og folk i landområder forbi. Over 2,6 milliarder mangler stadig adgang til toiletter eller anden form for forbedret sanitet.
Og de steder, hvor der er sket forbedringer, har de i vidt omfang forbigået de fattigste, som f.eks. i det sydlige Asien, hvor de sanitære forhold for de fattigste 40 procent af husstandene stort set ikke har ændret sig fra 1995 til 2008.
————–
2015 Målene blev vedtaget på FN’s Millennium topmøde i september 2000. De opstiller 8 konkrete globale målsætninger for bekæmpelse af fattigdom og sult, forbedring af sundhed og uddannelse, fremme af ligestilling, bæredygtighed og internationalt samarbejde.
På et topmøde i New York i september 2010 blev der gjort status efter de første 10 år. Her bekræftede verdens ledere deres forpligtelse til at nå målene og opfordrede til intensivering af indsatsen de kommende 5 år.
FN’s statusrapport for 2015 Målene er en årlig opgørelse over arbejdet med at nå målene. Rapporten bygger på de seneste tilgængelige data og statistikker, som er indsamlet af over 25 internationale organisationer og produceres af FNs departement for økonomiske og sociale anliggender (DESA).
Rapporten samt de data, som ligger til grund for den, er tilgængelige på http://mdgs.un.org
For yderligere information, pressemateriale og mediekontakter: www.un.org/millenniumgoals
Yderligere oplysninger også hos:
Mette Fjalland, UNDPs Nordiske Kontor: 51 83 62 28