FNs Børnekonvention fylder 20 år

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

KØBENHAVN, 19. November 2009: Fredag fylder FNs Børnekonvention 20 år. I den anledning udgiver UNICEF en særudgave af den årlige statusrapport “The State of the World’s Children”.

Status over Børnekonventionens betydning
Rapporten gør status over Børnekonventionens betydning for børns rettigheder verden over og redegør for de udfordringer, der stadig skal løftes, før alle verdens børn i praksis har fået gavn af de rettigheder, som blev nedfældet i konventionen for 20 år siden.

– Børnekonventionen er den hidtil største og vigtigste milepæl i arbejdet for børns rettigheder. Ingen anden konvention er ratificeret af så mange lande, og overalt i verden har Børnekonventionen medvirket til at styrke børns rettigheder og vilkår, siger UNICEF Danmarks generalsekretær Steen M. Andersen.

Udviklingsministeren: Børns rettigheder har særlig prioritet

– Det er utroligt vigtigt, at UNICEF i deres rapport sætter fokus på børns rettigheder verden over. Børn er særligt sårbare og i mange lande lever de under kummerlige forhold. Derfor glæder det mig også, der i FN’s system for nyligt er blevet udpeget en særlig repræsentant for børns rettigheder, som skal gøre sit til at slå hårdt ned på bl.a. børnearbejde, børneprostitution og menneskehandel. Den danske regering arbejder for at fremme og beskytte børns rettigheder, der har en særlig prioritet i den danske regerings strategi for det internationale menneskerettighedsarbejde, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs i en kommentar til rapporten.

Sætter fokus på børns rettigheder

193 lande har underskrevet Børnekonventionen, og flere end 70 lande har implementeret lovgivning, der vedrører børn, på grundlag af konventionen. Samtidig har Børnekonventionen medvirket til at sætte fokus på børns rettigheder og skabe øget opmærksomhed omkring behovet for at styrke beskyttelsen af børn.

Antallet af dødsfald blandt børn under fem år er faldet fra 12,5 millioner om året i 1990 til 8,8 millioner i 2008. Det er et fald på 28 procent.

I perioden 1990 til 2006 har 1,6 milliarder flere mennesker fået adgang til rent vand.

Verden over går omkring 84 procent af børnene i grundskole, og i dag går flere piger i skole end tidligere.

Børn er ikke længere usynlige ofre for hiv og aids.

Der er taget vigtige skridt for at beskytte børn mod at blive udnyttet som børnesoldater eller til prostitution og farligt arbejde.

I visse lande stiger alderen for børn, der indgår ægteskab, og antallet af piger, som udsættes for omskæring, er faldende.

Millioner af børns rettigheder bliver fortsat krænket.

– Men trods store fremskridt oplever millioner af børn stadigvæk, at deres rettigheder bliver groft krænket, derfor er der langt igen, før Børnekonventionens vision bliver til realitet for alle verdens børn, siger Steen M. Andersen.

– Børnekonventionen fastslår blandt andet, at børn har ret til at blive hørt om forhold, der vedrører deres liv og fremtid. Det er deres klodes fremtid, der er på spil. Derfor har UNICEF sammen med Københavns Kommune sørget for, at børn får en stemme i klimadebatten, når Børnenes Klimatopmøde indledes i næste uge med deltagelse af 165 børn fra 44 lande verden over,” slutter Steen M. Andersen.