FNs Menneskeretsråd skal se Sri Lanka efter i sømmene

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Efter pres fra bl.a. Danmark og EU som helhed indkalder FNs Menneskerettighedsråd nu til en særlig samling om situationen i Sri Lanka, skriver udenrigsministeriet i en pressemelding onsdag

Det sker efter at det tirsdag lykkedes at sikre den nødvendige opbakning til indkaldelse af en særlig samling om emnet. Samlingen finder sted mandag i Genève i Schweiz, hvor rådet har sæde.

Det er usikkert hvilket resultat, der kommer ud af samlingen. Det centrale for den tværregionale gruppe af støtter bag initiativet er dog, at den alvorlige situation bliver sat på den internationale dagsorden, og at der lægges pres på den srilankanske regering for at overholde og respektere international humanitær lov og menneskerettighederne.

Danmark vil være repræsenteret ved menneskeretsambassadør Arnold Skibsted, som netop er vendt hjem fra Sri Lanka.

Udenrigsminister Per Stig Møller (K) siger:

– Jeg er meget tilfreds med, at det nu er lykkes at sikre den nødvendige opbakning til at indkalde Menneskerettighedsrådet i den her sag. Det er noget, som Danmark via hårdt diplomatisk arbejde har været med til at sikre.

– I Genève, New York og på en række danske ambassader verden rundt har man været i kontakt med opholdslandenes regeringer for at sikre støtte til samlingen, og jeg har også selv taget emnet op med mine latinamerikanske kollegaer, ligesom vi har drøftet det blandt EUs udenrigsministre tirsdag.

– Det er centralt, at samlingen belyser de alvorlige menneskeretskrænkelser og den humanitære katastrofe, der har fundet sted, men også at den forholder sig til den fremadrettede forsoningsproces, der skal lede til en politisk løsning på konflikten i Sri Lanka. En proces, hvor menneskerettigheder bør spille en central rolle.

– Menneskerettighedsrådet bør resolut appellere til den srilankanske regering om at gøre alt hvad den kan for at afbøde de menneskelige lidelser, sikre acceptable forhold og fri bevægelighed for de hjemstavnsfordrevne.

– I den forbindelse er det afgørende at sikre fuld adgang for internationale organisationer og uafhængig information om forholdene i området, slutter udenrigsministeren.

Indkaldelsen til en særlig samling kræver opbakning fra 16 ud af Rådets 47 medlemmer. 17 lande har nu skrevet under på den anmodning om indkaldelse, som netop er indleveret til sekretariatet.

Det drejer sig om de 7 EU- lande, der er medlem af Rådet (Tyskland, Frankrig, Italien, Holland, Storbritannien, Slovakiet, Slovenien) samt Schweiz, Canada, Sydkorea, Ukraine, Bosnien, Mexico, Argentina, Uruguay, Chile og Mauritius.