18-årige Aster har lige født sit første barn. Før fødslen opsøgte hun den lokale sundhedsklinik, hvor de fandt ud af, at det var nødvendigt at give hende kejsersnit, hvis hun og barnet skulle overleve fødslen. Sådan skriver organisationen Luthersk Mission i en pressemeddelelse.
I dag har både mor og barn det godt takket være det sundhedspersonale, som danske Elisa Riis er med til at undervise rundt på små klinikker i det sydlige Etiopien.
Hun og en anden dansk jordemoder er udsendt af Luthersk Mission til et norskfinansieret sundhedsprojekt i Sydvest-Etiopien.
Projektet har på blot fire år har været med til at halvere mødredødeligheden i området. Det viser en undersøgelse, som for nylig blev offentliggjort i et amerikansk forskningstidsskrift.
Oplysning og hjælp gør at flere kvinder overlever fødslen
Dengang kvinderne i Asters mors generation fødte, foregik det derhjemme. Her var den eneste fagperson en traditionel fødekvinde, der fulgte de ritualer, der er omkring børnefødsler i de forskellige stammer. Det betød også en meget høj dødelighed blandt de fødende, fordi der nemt kunne støde komplikationer til.
I dag er der langt større chancer for, at kvinderne overlever fødslen. Og der er flere spædbørn nu, der overlever de første måneder, end tidligere.
"Det skyldes dels, at oplysning er blevet mere udbredt. Og så er der langt flere kvinder i dag, der føder på en sundhedsklinik, hvor man efterhånden har fået den fornødne kapacitet til at tage hånd om fødselskomplikationer i tide eller sende den gravide videre med ambulance til et hospital, hvor de har større ekspertise," fortæller den danske udsendte.
Luthersk Mission hjælper til med at nå Verdensmålene
I september 2015 vedtog verdens ledere FN's 17 nye Verdensmål for en bæredygtig fremtid.
Et af målene er "Bedre sundhed og trivsel", hvor det blandt andet lyder: I 2030 skal vi have reduceret mødredødeligheden, så færre end 70 gravide kvinder dør pr. 100.000 levendefødte børn.
Læs mere om Luthersk Missions arbejde for mødre i Etiopien her.
Om Luthersk Mission
Luthersk Mission er den organisation i Danmark, der har flest missionærer udsendt – i øjeblikket omkring 60 missionærer og volontører.
De arbejder blandt andet med bibelundervisning, sundheds- og litteraturarbejde i Peru, Cambodja, Tanzania, Etiopien og Grønland.