Fødevaregigant: Sild og marmelade uden bismag af ryddet regnskov

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den norske koncern Orkla – der er Nordens største leverandør af dagligvarer – har onsdag aften forpligtet sig til en ny politik, der skal garantere, at der ikke ryddes regnskov i produktionen, skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

Orkla står bag en lang række produkter, der også er på de danske butikshylder, heriblandt ketchup-mærket Beauvais, marmeladen fra Den Gamle Fabrik, K-Salat og sild fra Glyngøre.

Koncernen forpligter sig bl.a. til ikke at købe palmeolie fra regnskovs- og tørvemoseområder inden udgangen af 2017.

Orkla vil sikre, at selskabet ikke bidrager til rydningen af regnskoven for at give plads til palmeolie-plantager ved at sikre sporbarhed i sine leverandørkæder – altså gennemsigtighed i forhold til, hvem og hvor selskabet har købt palmeolie.

Sparring med Greenpeace

Den nye regnskovsvenlige politik er udarbejdet efter forhandlinger med Greenpeace, der mener, at beslutningen også kan skabe bæredygtige fremskridt uden for Norden.

Orkla ejer nemlig flere store selskaber, bl.a. den indiske fødevareproducent MTR.

”Når vi nu påvirker voksende markeder som her Indien, bryder vi en ny grænse i kampen for bæredygtig palmeolie. Forbrugerne skal have garanti for, at produkterne ikke bidrager til rasering af regnskoven her i Indien, akkurat som andre steder,” siger Areeba Hamid, der er rådgiver for skovkampagnen i Greenpeace i Indien.

Også i den danske afdeling af Greenpeace er der ros til Orkla for at gøre en indsats for at stoppe med at brugen af ubæredygtig palmeolie.

”Det er en glædelig nyhed, at Orkla nu snart kan love forbrugerne madvarer uden en kedelig bismag af, at produktionen har kostet ødelagte regnskovsområder”, siger Birgitte Lesanner, kampagnechef hos Greenpeace og fortsætter:

“I Indonesien ser vi lige nu, at bl.a. Procter & Gamble køber palmeolie fra plantager, der er direkte ansvarlige for, at de truede Sumatra-tigre og orangutanger mister sine levesteder i regnskoven”.

“Der anvendes palmeolie i en lang række dagligvarer, og det er forkasteligt, når vi ved, at der er alternativer til at fælde regnskoven. Vi opfordrer kraftigt andre dagligvareproducenter til at gå samme vej som Orkla”.

Orkla skriver i en kommentar, at Greenpeace har været vigtige for arbejdet med at udfore den nye skovvenlige politik.

”Gennem dialogen (med Greenpeace) er vi blevet udfordret på en måde, som har givet os nye perspektiver og fået os til at gå længere. I denne sag har vi utvivlsomt et fælles mål om at gøre alt, der er praktisk muligt for at bevare regnskoven. Nu ser jeg frem til at føre politikken ud i livet,” siger koncerndirektør for Orkla, Håkon Mageli.

Med den nye politik går Orkla i fodsporene på eksempelvis Nestlé og L’Oreal, der også har forpligtet sig til at stoppe brugen af palmeolie, der kommer fra områder, hvor der er fældet regnskov.

De voldsomme rydninger i Indonesien har alvorlige lokale miljøkonsekvenser for dyrelivet og biodiversiteten, men også globalt, da regnskoven holder klimaet i balance ved at binde CO2.