Røde Kors-folk fra store dele af verden mødes torsdag og fredag i Tyrus i det sydlige Libanon for at diskutere brugen af de såkaldte klyngebomber, skriver Dansk Røde Kors i en pressemelding.
– Vi har i dag set, hvordan disse våben lemlæster børn, dræber civile og forhindrer folk i at fortsætte deres liv, efter at krigen er overstået. 98 procent af ofrene for disse våben er civile. Det kan verden ikke længere se på med god samvittighed, sagde generalsekretær i Dansk Røde Kors Jørgen Poulsen efter en tur gennem en landsby i det sydlige Libanon.
Klyngebomber er bomber eller granater, der eksploderer oppe i luften og typisk spreder en 400-1000 småbomber.
Det store problem er, at mange af disse småbomber ikke eksploderer og efter krigshandlingerne er overstået, eksploderer de i hænderne på civile. Under sidste sommers konflikt i Libanon brugte både Israels hær og Hizbollah klyngevåben i tæt befolkede områder, hvor bomberne rammer civile meget hårdt.
Jørgen Poulsen:
– Vi er samlet her for at finde en vej væk fra disse våben. Siden Vietnam-krigen – og i de seneste år i Irak, Afghanistan og sidste sommer i Libanon har vi set, hvordan disse våben rammer de forkerte, rammer uskyldige civile. Det er oprørende, at de dræber flere børn end soldater.
– Den lovgivning, vi har i Genève-konventionerne om disse våben, virker helt tydeligt ikke. Derfor skal der findes nye måder at gribe disse forfærdelige våben an på. Og der skal skaffes opbakning fra regeringer verden over.
Røde Kors-mødet i Libanon slutter lørdag. Pressechef i Dansk Røde Kors Hans Beck Gregersen er sammen med Jørgen Poulsen i Libanon.