Folkekirkens Nødhjælps katastrofemedarbejder i Sudan er skeptisk overfor regeringens motiver for at indgå aftale om at tillade FN-styrker i landet, skriver Nødhjælpens hjemmeside, fredag.
Sudans regering åbner i princippet op for en fredsbevarende styrke i Darfur, som skal bestå af soldater fra FN og Den Afrikanske Union.
Ifølge FN’s generalsekretær er planen med FN-soldater en del af en tre-trins løsning. Først skal den Afrikanske Union, som nu har omkring 7.000 styrker i regionen, have flere penge og teknisk støtte. Dernæst skal styrken udvides, og til sidst skal der indsættes en fredsbevarende styrke, der skal bestå af soldater fra FN og Den Afrikanske Union.
Men de nye signaler fra Khartoum, som hidtil har nægtet blå huer i Darfur, efterlader flere spørgsmål end svar, mener Folkekirkens Nødhjælps katastrofemedarbejder i Sudan, Nils Carstensen.
Styrkens sammensætning, størrelse, mandat og ledelse er stadig til diskussion, og intet tyder på, at regeringen i Khartoum lige pludselig er begyndt at gå op i at beskytte civilbefolkningen mod overgreb.
– Indtil videre modsiges alt af realiteterne ude i Darfur, siger Nils Carstensen.
Situation forværres dag for dag. Kampe mellem regeringsstyrker og oprører er taget til i styrke, og driver tusinder på flugt.
Militser får fortsat lov til at angribe civilbefolkningen uden at blive draget til ansvar, store områder med civile er afskåret fra hjælp, fordi sikkerhedssituationen er så dårlig, at nødhjælpsorganisationerne ikke kan nå dem.
Siden maj måned er 12 nødhjælpsarbejdere blevet slået ihjel og nødhjælpskonvojer bliver overfaldet. Flere store nødhjælpsorganisationer har trukket sig ud af Sudan.
FN har vedtaget den ene resolution efter den anden for at stoppe de massive overgreb på civile, men lige meget har det hjulpet. Helt tilbage i sommeren 2004 sagde den sudanesiske regering, at den ville afvæbne den berygtede Janjaweed milits. Det er endnu ikke sket.
– Der er mere end nogensinde behov for et særdeles håndfast og konkret internationalt pres. Sker det ikke, er det fuldstændig umuligt at sige, hvordan situationen udvikler sig, siger Nils Carstensen.
Læs mere: www.noedhjaelp.dk