Folkekirkens Nødhjælp: Vi har sat dansk fingeraftryk på klimaaftalen

download
Thomas Jazrawi

Flere ser på med særlig glæde, når verdens ledere fredag mødes i FN og underskriver den nye banebrydende klima-aftale, lyder det i en pressemeddelelse fredag fra Folkekirkens Nødhjælp. 

Folkekirkens Nødhjælp har i al beskedenhed været med til at gøre aftalen bedre, og derfor er generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen med ved ceremonien, når aftalen bekræftes.

"Vi har haft en vigtig rolle i forhandlingerne siden 2007. Gennem vores internationale netværk ACT har vi skabt debat og presset på rundt om i verden – både i de rige og de fattige lande – for at nå en god fælles aftale, " siger Birgitte Qvist-Sørensen.

"Vores nære kontakt til mange kirkelige ledere rundt om i verden har været en særlig styrke i forhandlingerne, fordi religion har en stor troværdighed. Siger en kirkeleder, at den er helt gal, lytter man. Klimaaftalen er ikke perfekt, men er et solidt skridt mod en grøn og bæredygtig udvikling”, tilføjer hun. 

Alle lande har forpligtet sig

“Den er global, og alle lande har forpligtiget sig til at arbejde med klima. Derfor er underskriften fredag i New York vigtig. Det er ikke bare noget formelt. Nu skal der arbejdes med aftalen, så den ikke samler støv," siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Folkekirkens Nødhjælp er positiv overfor aftalen, fordi den både dækker reduktion af udslip samt hvordan, verden skal forholde sig til de klimaforandringer, der allerede sker. Det sidste er afgørende for de fattigste lande, som oftest ikke har bidraget til den globale opvarmning, men som lever med effekterne.Og så indeholder aftalen en ”ambitionsmekanisme”, der skal sikre, at ambitionen øges. 

Aftalen indeholder nemlig også, at hver femte år skal alle lande vurdere, hvordan de ligger i forhold til at nå klimaaftalens mål. Målet er, at den gennemsnitlige globale temperaturstigning skal holdes under to grader – og gerne under 1,5 grader.

FAKTA:
Folkekirkens Nødhjælp er med i det internationale netværk ACT (Action by Churches Together) hvor organisationen har haft en ledende rolle i klimaforhandlingerne på internationalt niveau.

Folkekirkens Nødhjælps formål er at styrke verdens fattigste i kampen for et værdigt liv.

Vi arbejder ud fra et kristent menneskesyn med respekt for ethvert menneskes rettigheder og alle menneskers lige værd.

Folkekirkens Nødhjælp har sine rødder i den danske folkekirke, men arbejder der, hvor nøden er størst, uden hensyn til religion, køn, race eller politisk overbevisning.