Folketinget stemmer om anerkendelse af Vestsahara

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Kommentar af Morten Nielsen

Folketinget stemmer tirsdag d. 25. marts om et beslutningsforslag, stillet af Enhedslisten, om anerkendelse af Vestsaharas eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic (SADR), som ønsker Afrikas sidste koloni løsrevet fra Marokko.

Vestsahara i Nordvestafrika er i dag besat af kongedømmet Marokko og derfor de facto kontinentets sidste koloniale besiddelse.

I 1991 ankom FN til konfliktområdet med en fredsbevarende styrke, under navnet MINORSO.

MINORSO har bidraget til at opretholde freden mellem sahrawiernes frihedsbevægelse, Polisario, på den ene side, og Marokkos militær på den anden.

Det er dog aldrig lykkedes MINORSO også at få mandat til at kunne overvåge eventuelle brud på menneskerettighederne.

Over 80 lande har anerkendt Vestsahara

En stor håndfuld organisationer, herunder Amnesty international og Human Rights Watch, har gentagne gange dokumenteret, at de marokkanske sikkerhedstyrker i stort omfang udøver tortur mod lokalbefolkningen.

Over 80 lande samt den Afrikanske Union har tidligere anerkendt SADR, og sidste år krævede et flertal i den svenske rigsdag, at den borgerlige regering i Stockholm gjorde det samme.

Vigtigheden af dansk anerkendelse er stor og vil bygge videre på det momentum, der i de seneste år er skabt i Norden omkring anerkendelse af sahrawiernes ret til selvbestemmelse.

Ligeledes vil det give genhør mange steder i verden, ikke mindst i Marokko, at et EU land forholder sig aktivt, og ikke kun nøjes med at udtrykke sympati og forståelse for sahrawiernes undertrykkelse, men nu også viser konkret politisk handling.

Tre danske udenrigsministre har været positive

Flere danske udenrigsministre er igennem tiden kommet med udtalelser, der kun kan opfattes som anerkendelse af Saharawiernes ret til selvbestemmelse.

Per Stig Møller (K) udtalte i 2004, at Danmark ikke anerkendte Marokkansk suverænitet over Vestsahara.

Lene Espersen (K) skrev i et svar til “Afrika Kontakt” i 2010, at hun var ”stærkt bekymret for udviklingen” i Vestsahara, og at hun gerne så at FN’s fredsbevarende mission, MINURSO, ”også får mandat til at monitere menneskeretssituationen i Vestsahara”, som de fleste andre sådanne missioner har.

Også Villy Søvndal (SF) skrev i 2011 et svar til Afrika Kontakt, hvor han erklærer sig ”grundlæggende enig i, at situationen i Vestsahara ikke er god”, samtidig med at han beklagede Marokkos ”unødige magtanvendelse og overgreb” imod Saharawierne.

Hvis der kan opnås bred politisk enighed i Folketinget om en måde, hvorpå Danmark konkret kan medvirke til at lægge pres på den marokkanske regering, vil dette være en god løsning.

Det vil være et kraftigt signal til Vestsaharas befolkning, som den vil kunne bruge i sin fredelige kamp for selvbestemmelse.

Morten Nielsen er sekretariatsleder i NGOen Afrika Kontakt, som har engageret sig stærkt for Vestsaharas sag. Han var i sin tid en fremtrædende anti-apartheid aktivist.