Folketingets udenrigsudvalg hører under besøg i Tanzania om lokale NGOers besvær med regeringen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Folketingets Udenrigsudvalg diskuterede 17. januar forholdene for udvalgte folkelige organisationer hos Mellemfolkeligt Samvirke i Tanzania. Udvalget kommer hjem torsdag (19. jan.) efter en besigtigelsesrejse til det østafrikanske land, hvortil man ankom 11. januar.

Af Lisbeth Jensen,
informationsmedarbejder i Mellemfolkeligt Samvirke

“Ja, vi bliver mødt med obstruktioner fra regeringens side”.

Så klart et svar fik Mogens Lykketoft (S) på sit spørgsmål fra 4 tanzanianske NGO repræsentanter. Den viden lovede han at bruge i udvalgets møder næste dag med præsidenten og regeringsrepræsentanter.

Alle repræsentanterne for Tanzanias civilsamfund understregede samtidig, at der lige nu er en positiv forventning til den nye regering. De fortalte også om nogle af sejrene det sidste års tid, hvor civil samfundet har stået sammen og protesteret med god hjælp fra medierne. Sagerne er ikke vundet, men de er heller ikke glemt. Og viljen til at stå sammen er ny.

Mens CARE International havde størst problemer med lokale myndigheder, der nogle gange lige frem modarbejdede deres arbejde, kunne den lokale NGO, Haki Elimu, fortælle, at de havde fået forbud mod at arbejde af både undervisningsministeren og præsidenten. Ingen i undervisningssektoren må udtale sig til organisationen, der netop arbejder med at følge og dokumentere regeringens arbejde på uddannelsesområdet.

– Når 40 procent af statsbudgettet kommer fra donorerne, så er regeringen ligeglad med befolkningens meninger. Men de vil ikke have os til at fortælle donorerne, hvordan det står til, siger direktør for Haki Elimu, Rakesh Jajani.

– Udadtil siger regeringen, at civilsamfundet skal spille en stor rolle, men i virkeligheden har de ikke nogen interesse i et stærkt civilsamfund, fortæller direktør Gertrude Mugizi fra Policy Forum.

Et af de steder, regeringen kan obstruere organisationernes arbejde, er at nægte dem informationer. Selv på områder, hvor donorerne har fået skrevet ind i aftalerne, at civilsamfundet skal inddrages, kan organisationerne ikke få nogen oplysninger.

– Vi sidder ikke med ved bordet, og bagefter kan vi ikke få de relevante papirer. Derfor kan I som donorer hjælpe her. I ved meget mere om, hvad regeringen vil og beslutter, end vi gør. I kunne for eksempel gøre mange af den slags papirer offentligt tilgængelige for os, foreslår Rakesh Rajani fra Haki Elimu.

Men de 4 stærke organisationer repræsenteret ved mødet er ikke et dækkende billede af Tanzanias civilsamfund.

Udenrigsudvalget og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) fik af Flemming Olsen, Mellemfolkeligt Samvirkes direktør i Tanzania, et andet billede. Han fortalte, at de fleste organisationer i Tanzania stadig mangler meget for at arbejde effektivt, og det er her MS ser sit arbejde.

MS ser blandt andet følgende svagheder i civilsamfundet:

– ingen demokratisk tradition for organisering, i stedet er der en forventning til at staten ordner alle problemer.
– mistillid mellem stat og civil-organisationer. Der er ingen accept af nødvendigheden af samarbejde.
– der sættes ikke tilstrækkelige midler af til at støtte opbygning af erhvervs- og interesseorganisationer.

Derfor opfordrede Flemming Olsen udvalget til at anbefale, at bevægelsen imod budgetstøtte ikke sker på bekostning af bevillinger, som kan søges direkte af bl.a. NGOer til opbygning af et demokratisk organiseret civilsamfund.

Der er kun begrænset tiltro i NGO-kredse til, at regeringen vil gøre brug af budgetstøtte til styrkelse af civilsamfundsorganisationer.

På mødet, som Mellemfolkeligt Samvirke lagde lokaler til, var følgende organisationer repræsenteret: ADRA Tanzania, Care International, NGO Policy Forum, Haki Elimu og Tanzania Gender Network Programme.

Folketingets udenrigsudvalg har SF-eren Steen Gade som formand og tæller i øvrigt følgende medlemmer: Pia Larsen (V), Kristian Pihl Lorentzen (V), Troels Lund Poulsen (V), Hanne Severinsen (V), Søren Espersen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Jeppe Kofod (S), Mette Gjerskov (S), Mogens Lykketoft (S), Margrethe Vestager (R), Naser Khader R), Rune Lund (Ø) MF Jacob Jensen, MF Kirsten Brosbøl, MF Mogens Jensen.

Med på besigtigelsesrejsen, der havde et budget på 780.000 kr, deltog også udviklingsministeren, udvalgets sekretariatschef, Pia Mortensen og udvalgssekretær Dorte Neimann.

Kilder: Mellemfolkeligt Samvirkes seneste elektroniske nyhedsbrev og www.ft.dk