Dansk Røde Kors og Jørgen Poulsen har indgået et forlig, der betyder, at den tidl. generalsekretær modtager 750.000 kr., som indsættes på hans pensionskonto, skriver Røde Kors i en pressemeddelelse torsdag aften.
De 750.000 kr. er fastsat i et forlig, der bygger på en juridisk vurdering af Poulsens ansættelseskontrakt. Både Dansk Røde Kors og Jørgen Poulsen har inddraget ekstern juridisk bistand til afklaring heraf.
Striden har angiveligt rod i, at den store humanitære organisation valgte at afskedige ham, da han blev valgt til Folketinget i stedet for eksempelvis at sende ham på 2 års ulønnet orlov. Han var i forvejen på orlov uden løn fra den dag, han stillede op for Ny Alliance.
Den behandling ville Jørgen Poulsen ikke finde sig i og pudsede en advokat på organisationen. – Min kontrakt er helt enkel, at jeg ved en fyring har 2 årslønninger (svarer til ca. 2 mio. kr.), sagde Jørgen Poulsen tidligere på dagen.
Torsdag aften kom imidlertid forliget, der koster hjælpe-organisationen henved 40 procent af dette beløb, eller næsten 58.000 kr. ekstra i hvert af de 13 år, han har været ansat.
Pengene skal tages ud af Røde Kors kassen, og det betyder, at man groft sagt kommer til at mangle 750.000 kr. til at hjælpe ofrene for sultkatastrofen i Zimbabwe.
– Det er nogle ærgerlige penge at skulle af med. Vi mener ikke, at Jørgen Poulsen har krav på noget, efter at han fratrådte som generalsekretær, siger pressechef i Dansk Røde Kors, Hans Beck Gregersen.
– Han har også selv udtalt, at stillingen som generalsekretær ikke er foreneligt med et job i politik, og vi ser sådan på det, at han selv har søgt en anden stilling, som han har fået. Derfor mente vi ikke, at vi havde behov for at give ham noget yderligere. Men efter råd fra vores og Jørgens advokat har vi forstået, at det her er den bedste løsning. I sidste ende kunne det være endt i en retssal, anfører Beck Gregersen..
Sagt på en anden måde: Det ville blive endnu dyrere, hvis Røde Kors havde nægtet ham pengene
Da Jørgen Poulsen meddelte, at han var folketingskandidat for Ny Alliance, indgik han en “fælles forståelse” med Røde Kors. Den betød angiveligt, at Poulsen og Røde Kors var enige om, at der skulle findes en ny generalsekretær i tilfælde af, at han blev valgt til Folketinget (det udelukker dog ikke, at han blev sendt på orlov, red.).
Preben Søegaard Hansen er udpeget som konstitueret generalsekretær og fortsætter indtil videre i stillingen.
Tidligere på dagen afviste den 64-årige tidl. DR-journalist med bopæl i Rungsted Kyst, at han krævede et gyldent håndtryk.
I et interview sagde han således:
– Det er en fuldstændig and. Den historie, Politiken har, dementerede jeg klokken 14.00, og jeg forstår ved gud ikke, hvorfor de ikke har dementeret den. Jeg har aldrig – og kunne aldrig drømme om – at stille sådan nogle krav, som det nu bliver blæst ud. Aldrig i livet. Det er en sag, som Røde Kors og jeg ordner i al mindelighed.
KOMMENTAR:
Før forargelsen over Jørgen Poulsens “grådighed” på de nødlidendes bekostning når afsindige højder, kunne man vel tillade sig at spørge om Hans Beck Gregersen og andre i Røde Kors ikke kender forskel på det at søge en stilling og begrebet borgerligt ombud. En del kunne tyde på det.
Man kan blive “straffet” af sin arbejdsgiver for at søge job et andet sted, men bestemt ikke, når man søger – og får – et borgerligt ombud.
Forløbet rejser i det hele taget flere spørgsmål end vi hidtil har set svar: Hvorfor skulle Poulsen fyres? Hvorfor blev han eksempelvis ikke sendt på ulønnet orlov et par år, så han kunne vende tilbage, hvis han ellers ville?
Var det hvad han selv havde regnet med og/eller håbet på? Ville man i virkeligheden gerne af med ham og så en lejlighed til det? Var det grunden til Poulsens vrede og skuffelse?
Ja, er det i det hele taget klogt at behandle en generalsekretær gennem 13 år sådan? Kunne han ikke have gjort nytte i en eller anden rådgivende kapacitet i det store hus? Tænk på den erfaring og de kontakter den mand besidder.
En sådan politiker-position i anden række i u-landsmiljøet er jo ikke ligefrem ukendt…
Alderen er han i hvert fald næppe bortdømt på. Af de 15 medlemmer i Røde Kors-styrelsen kan kun 2 betegnes som yngre – forsamlingens ældste medlem er 74, præsidenten 67 og tyngden ligger omkring de 50-60 år.
Omvendt: Hvorfor gjorde Poulsen sig ikke fra starten klart, om der var muligheder for at fortsætte i Røde Kors i en orlovsordning? Og hvis han gjorde og fik nej, hvorfor så det? Spørgsmålene kan fortsættes.
Redaktionen af u-landsnyt.dk