SR-regeringen har sammen med SF og Enhedslisten fundet 2,5 milliarder kroner, som skal gå til næste års regning for det store antal asylansøgere. Pengene kommer dels fra udviklingsbistanden, som beskæres med en milliard, dels fra vort EU-kontngent til EU.
Bistanden kan beskæres med yderligere en halv milliiard i efteråret 2015, men kun hvis det “bliver nødvendsigt”.
EU-pengene stammer fra den såkaldte EU-milliard, som Danmark får igen på grund af for meget indbetalt kontingent til EU i en årrække.
I det store hele bliver der ikke skåret i fattigdomsbekæmpelsen, som SF og Enhedslisten ellers har været nervøse for.
Aftalen er betinget af at det lykkes at opnå en samlet aftale om finansloven for 2015 med SF og Enhedslisten.
Penge rykkes frem til i år
Udenrigsministeriet skriver i en pressemeddelelse mandag aften, at “de samlede konsekvenser af aftalen er (tillige, red.), at udviklingsbistanden under ét løftes med 800 mio. kr. i 2015”.
Det indebærer, at det danske bistandsniveau stiger fra de forudsatte 0,83 pct. af BNI (bruttonationalindkomsten) til 0,87 pct. i 2015.
Regeringens tidligere bebudede besparelse på 350 mio. kr. i 2014 er annulleret og udviklingsbistanden tilføres 200 mio. kr. i år.
Disse penge anvendes til at fremrykke tilsagn for 200 mio. kr. fra 2015 til 2014, så der samlet er 1 mia. kr. ekstra til rådighed i 2015.
Der tilføres samlet en milliard kr. til udviklingsbistanden i 2014 og 2015, så den samlede bistand stiger i 2015 til 17,7 mia. kr. svarende til en bistandsprocent på 0,87. Heraf kommer 700 mio. kr. fra lavere EU-kontingent og 300 mio. kr. fra diverse reserver.
“Svære beslutninger”
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S):
“Det er lykkedes at lande en god aftale med SF og Enhedslisten. Det betyder, at en lang række udviklingsprojekter, der ellers skulle udskydes eller stoppes, nu alligevel kan gennemføres næste år”.
“Regeringen, SF og Enhedslisten har sammen taget ansvar i en vanskelig situation for at sikre, at vi både kan tage anstændigt imod flygtningene og fortsat gøre en kæmpe forskel i verden”.
“Den politiske aftale og den engagerede debat om udviklingsbistanden viser i øvrigt, at der er udbredt ønske om et stærkt dansk engagement i verden.
“Der er ingen grund til at skjule, at vi har stået over for nogle svære beslutninger. Men vi har med omlægningen besluttet at friholde den humanitære bistand og nærområdeindsatserne, da der lige nu er et massiv behov for nødhjælp”.
“At redde liv må og skal være vores førsteprioritet. Vi øger endda den humanitære bistand med 250 mio. kr. næste år i forhold til 2014-budgettet. Med aftalen er det samtidig lykkedes at fastholde vores høje ambitionsniveau i Afrika og de danske organisationers anerkendte indsats i udviklingslandene.
Sætter erhvervsstøtteordninger på stand-by – penge til CSR-pulje
Mogens Jensen fortsætter:
“Vi er også blevet enige om, at vi må aflyse eller neddrosle enkelte planlagte aktiviteter i Asien og Afrika og reducere budgettet for en række af de mere traditionelle erhvervsinstrumenter (støtteordninger, red.).
“Jeg ønsker at benytte lejligheden til nu at nytænke nogle af vores erhvervsinstrumenter i dialog med erhvervsorganisationer og andre aktører.
“Vi er i dag også blevet enige om en række nye initiativer for at styrke udviklingssamarbejdet. Vi afsætter bl.a. yderligere 80 mio. kr. til en styrket indsats for social dialog mellem arbejdsmarkedets parter i udviklingslandene, herunder 25 mio. kr. til en særlig CSR-pulje”.
“Jeg vil gerne understrege, at omlægningen er midlertidig og derfor tilrettelagt, så det brede danske udenrigs- og udviklingspolitiske engagement i verden kan fastholdes. Det betyder, at vi har mulighed for hurtigt at kunne skrue op for aktiviteterne igen, når situationen tillader det”.
“Hvis udgifterne til præasyl bliver mindre end forventet, bliver pengene naturligvis kanaliseret tilbage til Danmarks udviklingsbistand og nødhjælpsindsatser i 2015”.
“Vi lukker ikke hele landeprogrammer eller ambassader, og vi melder os ikke ud af nogen internationale organisationer”, slutter ministeren.
20.000 asylansøgere til Danmark
Ifølge Finansministeriet udløser det stigende asyltal en ekstraregning på 4,5 milliarder kroner, fordi man i 2014 og 2015 forventer omkring 20.000 asylansøgere – et tal der flere gange er blevet opjusteret.
Regeringen har tidligere sagt, at den ville finde 2,5 milliarder af ekstraregningen på udviklingsbistanden, men det har SF og Enhedslisten fra start været meget imod.
Med penge fra EU-kontingentet har regeringen, SF og Enhedslisten altså ikke været nødt til at skære 2,5 milliarder kroner på ulandsbistanden.
Udviklingsbistanden i Danmark er på cirka 16 milliarder kroner i 2014.
Aftalen om at finde penge i udviklingssystemet er en såkaldt delaftale i finanslovsforhandlingerne.
Se oversigt over den samlede omlægning for 2015 på
http://um.dk/da/nyheder-fra-udenrigsministeriet/newsdisplaypage/?newsID=1B522B49-2718-41E2-9F91-A0B9FB77C236
Link til faktaark står i bunden af pressemeddelelsen.