Forskede i stafylokokker

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Vibeke Thamdrup Rosdahl var professordatter fra Aarhus og blev mag.scient. i biokemi fra Københavns Universitet. Fra 1965 til 1985 var hun ansat på Institut for Medicinsk Mikrobiologi, hvor hun udover planlægning og undervisning af medicinske studerende underviste danske læger postgraduat.

Derudover havde hun omfattende internationale undervisningsaktiviteter især for Danida og FNs Sundhedsorganisation (WHO) i Asien og Afrika.

På instituttet og under studieophold i England var Rosdahls forskning især fokuseret på antibiotika-resistens og stafylokokker, som hun forsvarede sin disputats om i 1986.

I 1985 blev hun leder af stafylokok-laboratoriet på Statens Serum Institut, hvorfra hun efter eget ønske gik på pension i 2002.

Hvad er stafylokokker? Læs mere på Netdoktor.

Efter sin pension genoplivede Vibeke Thamdrup Rosdahl sin politiske interesse og opnåede valg for de Radikale til regionsrådet i region hovedstaden, men genopstillede ikke i 2010.

Hun ville sikkert have glædet sig over, at Danmark bliver vært for et nyt internationalt forsknings- og videnscenter om antibiotika-resistens – se denne omtale

Vibeke Thamdrup Rosdahl blev født 11. juli 1941 og døde 3. november 2018.

MINDEORD 

Nils Strandberg Pedersen, Kåre Mølbak, Helle Bossen Konradsen og Mads Melbye skriver mindeord.

Vibeke Thamdrup Rosdahl er død efter længere tids sygdom.

Vibeke blev mag.scient. i biokemi 1965 på Københavns Universitet og dr.med. samme sted i 1986.

1965-1985 var hun ansat ved Institut for Medicinsk Mikrobiologi, Københavns Universitet.

Herefter blev Vibeke i 1986 ansat som videnskabelig assistent ved Stafylokoklaboratoriet ved Statens Serum Institut (SSI), og i 1988 blev hun laboratoriets afdelingschef.

For at kunne belyse smittemåder og smitteveje var det nødvendigt at typebestemme stafylokokkerne og samle data i et register. Dette arbejde gjorde laboratoriet, Vibeke og hendes forgænger dr. Kirsten Rosendahl verdenskendte, og stafylokokregisteret er et enestående eksempel på sygdomsovervågning og en værdifuld forskningsressource.

I 1990 blev Vibeke direktør for Sektor for Forebyggende Mikrobiologi ved SSI, og 1990-2003 var Vibeke medlem af direktionen på SSI, og hun bidrog til at ændre instituttet på en meningsfuld måde, i takt med at omverdenen ændrede sig.

Da salmonellabølgerne ramte Danmark i 1990’erne, blev det nationale samarbejde om bekæmpelse af de fødevarebårne zoonoser et nyt satsningsområde, hvilket i høj grad skyldes Vibekes initiativ.

Vibeke Thamdrup Rosdahl var en fantastisk kollega, fuld af energi og initiativ og samtidig omsorgsfuld. Det var derfor naturligt, at hun kunne tiltrække nogle af de mest talentfulde danske mikrobiologer til sine afdelinger, der forskningsmæssigt blomstrede under hendes ledelse. Hun var betænksom, og hendes personale elskede hende.

Vibeke har været formand og medlem af utallige råd og nævn inden for sundheds- og veterinærområdet og undervist på kurser i ind- og udland under blandt andet WHO og Danida.

I 1998 var Vibeke medarrangør af EU-konferencen ‘The Microbial Threat’ i København. Kongressens anbefalinger ‘The Copenhagen Recommendations’ er selv i dag et pejlemærke for indsatsen mod antibiotikaresistens. Vibeke satte sine aftryk, og man vidste, at hos hende blev opgaverne løst før tid og med høj kvalitet.

I 2003 gik Vibeke på pension for at få mere tid til mand, børnebørn og sine øvrige interesser. Hun havde sikret sig successionen på SSI og mente, at de yngre kræfter skulle til.

Vibeke Thamdrup Rosdahl kunne naturligvis ikke passivt nyde sit otium, hun ville fortsat gøre en forskel. I 2004 blev hun formand for Radikale Venstre i Lyngby-Taarbæk, og 2006-2010 var hun medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden og formand for regionens Sundhedsudvalg.

Vibeke mistede i 2012 sin elskede livsledsager, fhv. embedslæge Niels Rosdahl, efter 45 års ægteskab