De danske regler for indfødsret har brug for en gennemgribende reform. Det konkluderer en ny ph.d. afhandling fra IMR-forsker Eva Ersbøll, der på fredag forsvarer sin afhandling på Aarhus Universitet.
Det er svært og langsommeligt at få statsborgerskab i Danmark. Sværere end i mange af de lande, Danmark normalt sammenlignes med, siger Eva Ersbøll, der er jurist og forsker hos Institut for Menneskerettigheder (IMR).
Hun har i flere år arbejdet med indfødsret og tendenserne inden for statsborgerskab i Europa og har netop færdiggjort en ph.d. afhandling om emnet.
Hun mener, at de danske regler på området på mange måder er særprægede og trænger til modernisering.
– Ingen af de lande, vi normalt sammenligner os med, har en statsborgerskabslov, der er så gammel som den danske. Og selv om den danske indfødsretslov har været gennem flere ændringer undervejs, så er selve loven stadig fra 1950, anfører Eva Ersbøll.
Et andet dansk særpræg er, at det er de folkevalgte politikere, som bestemmer, hvem der skal opnå statsborgerskab, og hvem der ikke skal. Det sker ved, at integrationsministeren fremsætter et lovforslag til Folketinget med navnene på de udlændinge, der skal tildeles retten til statsborgerskab i Danmark.
– Den procedure betyder f.eks., at ansøgerne ikke har klageadgang, hvis de med et afslag føler sig uretsmæssigt behandlet. Og så kan et folketingsvalg, der jo betyder at alle fremsatte lovforslag bortfalder, også være afgørende for de ansøgere, der netop var afhængige af lovforslaget med deres navn.
Flere muligheder
Den nuværende ordning bygger på en 150 år gammel grundlovsbestemmelse, der siger, at udlændinge kun kan opnå statsborgerskab ved lov.
– Men der er muligheder for at gøre det anderledes, også inden for rammerne af grundloven. Det er blandt andet disse muligheder, jeg undersøger i min afhandling, siger Eva Ersbøll.
Hvordan Eva Ersbøll mener, dette kan ske, kan man høre meget mere om, når hun på fredag forsvarer sin afhandling på Aarhus Universitet.
Forsvaret finder sted fredag den. 23 november kl. 13 på Aarhus Universitet, auditorium 455, bygning 1342. Efterfølgende reception i lokale 425, bygning 1340.
Yderligere oplysninger hos Martin Lassen-Vernal, presseansvarlig, Institut for Menneskerettigheder, tlf. 32 69 89 27, 31 57 31 53, e-mail: [email protected]