Første danske investeringsforening satser på Afrika og Mellemøsten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Investeringsforeningen Sydinvest tilbyder nu som den første herhjemme – ja efter eget udsagn i hele Europa – investorer at sætte penge i Afrika og Mellemøsten, fremgår det af et annonceopslag onsdag i Berlingske Tidende

“Hos Sydinvest udfordrer vi vanetænkningen med afdelinger, der investerer i uopdyrkede markeder. Sydinvest Afrika & Mellemøsten er den første afdeling i Europa med fokus på kontinentet mod syd. Afdelingen sætter ud over Afrika og Mellemøsten fokus på Tyrkiet og investerer fortrinsvis i børsnoterede aktier”, hedder det.

Og videre:

Aktierne i Afrika og Mellemøsten er målt på traditionelle nøgletal som K/I og P/E generelt billigere prisfastsat end traditionelle europæiske og amerikanske aktiemarkeder, når der korrigeres for vækstforventningerne.

Afdelingen vil bl.a. have fokus på udviklingen i den finansielle sektor, især banksektoren. Derudover vil udviklingen i infrastruktur spille en stor rolle: forsyningssektoren, bygge- og anlæg, telekommunikation. Endelig er råstofudvinding selvsagt et stort område, da råvarepriserne med den stadigt stigende efterspørgsel gør investeringer her attraktive.

Afdelingen har 3 fokusområder: Afrika, Mellemøsten og som enkeltland Tyrkiet. Af en grafisk opstilling i annonceopslaget fremgår det, at over halvdelen af investeringerne vil blive sat i Afrika, med nogenlunde lige store andele til Nordafrika, Afrika syd for Sahara og Sydafrika – regionens stærkeste økonomi.

Om Sydinvests nye fokus på det ellers så oversete investor-kontinent hedder det:

Den politiske udvikling i Afrika ændrer sig langsomt. I 1986 var der 37 diktaturstater i Afrika. I dag er der 11. Faktisk ligger 7 af verdens 20 hurtigst voksende økonomier i Afrika.

Den øgede demokratisering har også betydet øget adgang for udenlandske investeringer.

Det afrikanske kontinent er rigt på naturressourcer, og der er større og større efterspørgsel efter Afrikas råstoffer ikke mindst fra Kina, der nu er en større samhandelspartner end Europa.

Afdelingen vil derfor investere i råvareeksporterende selskaber og selskaber i energi- og industrisektoren for at få del i denne indtjeningsfremgang.

Den stigende råvareeksport vil gavne den indenlandske efterspørgsel i takt med, at arbejdsløsheden er faldende, og der kommer gang i forbruget. Det vil øge indtjeningen i de indenlandske forbrugsselskaber, f.eks. dagligvarevirksomheder og ejendomsinvesteringer. Derfor vil afdelingen også satse på denne type selskaber.

Om risiko og afkast siges det:

Forudsætningerne for en positiv udvikling er til stede i Afrika, Mellemøsten og Tyrkiet, uden at det kan opfattes som en garanti. Man bør derfor nøje overveje tidshorisonter, risikovillighed og investeringens størrelse i forhold til den samlede opsparing. Abefalet tidshorisont er 5 år.

Tegningen i “Sydinvest Afrika og Mellemøsten” er åben fra 4. til 26. oktober (begge dage inklusive) til en tegningskurs på 103,50 kr. pr. styk uden yderligere omkostninger, anføres det.

Se også www.sydinvest.dk/afrika