Fortsat Danida-støtte til stort dansk fagforbunds virke i sydlige Afrika

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danida har netop bevilget knap 20 millioner kr. til Fagligt Fælles Forbund (3Fs) fortsatte udviklingssamarbejde med faglige organisationer i det sydlige Afrika.

Af Torben Kragh,
Fagbladet 3F, artikel på websitet www.3f.dk

3F kan fortsætte sit faglige udviklingssamarbejde med en række faglige organisationer i det sydlige Afrika.

U-landsstyrelsen har netop bevilget 19,5 mio. kr. til, hvad der kaldes en anden fase i 3Fs udviklingsprojekter i 4 lande i det sydlige Afrika.

Det drejer sig om støtte til bygningsarbejdere, landbrugsarbejdere og fødevarearbejdere i landene Mozambique, Zambia, Sydafrika og Zimbabwe.

Deres faglige organisationer støttes til at blive stærkere og bedre til at forhandle løn og arbejdsvilkår for deres medlemmer samt til at påvirke deres respektive regeringer til at sørge for en fornuftig regulering af reglerne på arbejdsmarkedet.

Endelig handler støtten om opbygning af netværk mellem landene og brancherne, så de faglige organisationer kan lære af hinanden og støtte hverandre i f.eks. forhandlinger med multilaterale selskaber, der opererer i de forskellige lande.

Også hjælp til selvhjælp

3Fs næstformand Steen Andersen er glad for, at Danida fortsat støtter 3Fs arbejde for fattigdomsbekæmpelse og udvikling af mere demokrati i det sydlige Afrika.

– Vi er naturligvis tilfredse med, at Danida fortsat vurderer vores arbejde i Den 3. Verden som værdifuldt. Vi er meget glade for og stolte af, at vi på denne måde kan være med at til sikre, at vore kammerater og kolleger i udviklingslande får bedre løn- og arbejdsvilkår, siger næstformanden.

Om baggrunden for 3Fs internationale engagement, siger Steen Andersen:

– Vi har en hundredårig tradition og erfaring. Den har vi nærmest en pligt at øse af for at hjælpe arbejdere og fagbevægelse andre steder i verden. Det skal vi dels for at være solidariske, men også fordi vi kun ved at bidrage til at forbedre forholdene ude i verden fortsat kan sikre og forbedre vore egne forhold her i landet.