Forudsigeligt valg i Gabon – milliarder til fodboldturnering

Forfatter billede

Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé

Gabons præsident, Ali Bongo Ondimba, har store planer og travlt.

Han er ved at få gennemrenoveret hovedstaden Libreville, så den tager sig prægtig ud, når afrikanske fodboldstjerner lander i byen om en måneds tid.

Når Africa Cup of Nations 2012 – eller de ”afrikanske verdensmesterskaber” i fodbold: CAN – ruller hen over TV-skærmene, skal afrikanere over hele det fodboldtossede kontinent gerne have et glimt af den nye pragtby.

Libreville lægger sammen med hovedstaden Malabo i nabolandet Ækvatorialguinea nye tribuner til turneringen, der starter 21. januar 2012.

De fleste i Gabon er fodboldgale – også myriaden af politiske oppositionspartier – og glæder sig over, at CAN kommer til Gabon og vil nok også følge begivenhederne på Librevilles splinternye Angodjé Stadion, – en ”venskabsgave” fra Kina til Gabon – den 12. februar, hvor finalen spilles.

Den 52-årige præsident Bongo har også travlt med at få ”diversificeret” Gabons økonomi, fordi olien i landet forventes at være opbrugt i 2025. Olie har siden uafhængigheden fra Frankrig i 1960 gjort landet til det tredje-rigeste i Afrika efter Ækvatorialguinea og Botswana, men nu lakker det mod enden.

I stedet vil Bongo gøre Gabon til én stor byggeplads og ikke mindst tiltrække udenlandske entreprenører for at få landets jernmalm hentet op af jorden. Nylig efterforskning tyder på, at Gabon ligger inde med verdens største uudnyttede forekomster.

Det er de overordnede og helt håndfaste temaer for præsidentens parti ”Gabons Demokratiske Parti” (PDG), der ved lørdagens valg konsoliderede det absolutte flertal, som partiet sammen med et par støttepartier allerede sidder på i det 120 mand store parlament.

Den køber de tretten vigtigste af de mange politiske partier ikke og boykottede derfor valget.

Ikke så meget på grund af fodbolden. Heller ikke fordi det officielle Gabon med Bongo i spidsen har pumpet 2,8 milliarder kroner i bygningsarbejder forud for CAN-turneringen, men mere fordi præsidenten fortsætter den linje som faren, Omar Bongo Ondimba, fulgte i sine 41 år i diktatorstolen indtil sin død i 2009.

En skændsel af et valg

Ifølge oppositionen gennemførte faren – og nu sønnen – valg, der er det rene humbug og snyd og bedrag. Valgene har kun eet formål: at bevare magten hos Bongo-familien og dens håndgangne mænd og kvinder.

Selvom det endelige valgresultat først foreligger officielt torsdag, meddelte en talsmand for Bongos regerende parti allerede søndag, at det får absolut flertal med 73 mandater i det nye parlament, og at tallet sagtens kan stige.

Det overbeviser ikke den ledende oppositionspolitiker André Mba Obame, der fra sit sygeleje i Paris siger til ugemagasinet Jeune Afrique, at ”vi (oppositionen, red.) ikke kautionerer for den valg-maskerade. PDG-folkene propper valgurnerne med deres stemmesedler… De vinder sikkert, men det er helt uinteressant. En skændsel!”

Obame forudså ringe fremmøde til valget, og ifølge de første vurderinger fra Gabon får han ret. Valgdeltagelsen vil ligge helt nede på omkring 20 procent.

Obames eget parti, Den Nationale Union, deltog ikke valget, alene af den grund af Bongo fik det opløst, da Obame som den stærkeste rival til Bongo ved præsidentvalget i 2009 erklærede sig som vinder og udnævnte 19 ministre til sin nye regering. Som en slet skjult trussel fik Bongo også ophævet Obames immunitet som medlem af parlamentet.

Hovedrige folk omkring Bongo

Den 54-årige Obame er kun én af de mange kritikere af Bongo, der højrøstet gør opmærksom på, at fem år mere med et Bongo-parlament ikke vil udligne den store skævhed i fordelingen af velstanden i landet.

Oligarkerne omkring Bongo, som anslås at udgøre omkring 20 procent af befolkningen, er alle hovedrige, mens det store flertal lever for under 2 dollars om dagen. I FNs ”Human Development Index” figurerer Gabon som nummer 106 af 187 lande.

En anden grund til oppositionens boykot af lørdagens valg er kravet om at få indført biometriske valgkort og vælgerregistre, så man får sat en stopper for Bongos valgsvindel, hedder det.

Bongo har lovet at indføre kortene, og det nye valgsystem er også blevet vedtaget i det gamle parlament, men pludselig meddelte regimet, at kortene først vil være klar i begyndelsen af det nye år.

Oppositionen splittet

Tre andre oppositionspartier valgte at deltage i valget, og den splittelse ses af iagttagere som endnu en forklaring på, at Bongo kan fastholde magten.

Wilson Ndombet, politisk analytiker ved Librevilles Omar Bongo-universitet vurderer, at mens oppositionen er kronisk ude af stand til at organisere sig, lykkes det Bongos parti at sabotere ethvert forsøg på at udfordre partiets uindskrænkede magt.

”Valgene siden 1996 har simpelthen ikke tilladt en troværdig opposition” og PDG ”vil aldrig acceptere ideen om at dele magten. Partiet er alt for vant til magt”, siger Ndombet til det sydafrikanske nyhedsbureau SAPA.

Valg i ro og orden

746.000 af Gabons 1,5 millioner indbyggere var registreret til lørdagens valg, der er det første, siden Ali Bongo overtog præsidentembedet efter farens død.

Uroligheder omkring valghandlinger er sjældent set i Gabon, og lørdagens valg var også denne gang præget af ro og orden.

Den knusende valgsejr konsoliderer præsidentens magt helt op til 2016, og han får dermed rigelig tid til at virkeliggøre sine store planer. Han er valgt for syv år, og parlamentet sidder i fem. Og er det ikke nok, kan han ifølge forfatningen vælges igen og igen resten af livet.

FAKTA:
Gabons forfatning giver udstrakte beføjelser til præsidenten, der kan udnævne og afskedige premierministeren, ministerrådet og dommere ved højesteret. Han kan tillige opløse parlamentet, erklære undtagelsestilstand, udsætte lovgivning og udskrive folkeafstemning, ligesom han suverænt udnævner landets 9 provinsguvernører, 36 præfekter og 8 underpræfekter

Bygningen af fodboldstadiet, Le Stade d’Angodjé, forestås af Shanghai Construction Group og har givet beskæftigelse til 750 kinesere og 250 gabonesere i de to år, arbejdet har varet. Der er plads til 40.000 tilskuere

Et andet CAN-stadion er ved at blive færdigbygget i byen Franceville i den sydøstlige del af landet. Det kommer til at koste omkring 600 millioner kroner og får plads til 22.000 tilskuere.

Også i Franceville renoveres Omar-Bongo de Mvengué-lufthavnen for 112 millioner kroner, delvist finansieret af Den Islamiske Udviklingsbank.

Af de 2,8 milliarder kroner afsat til CAN går omkring 97 millioner til ombygning af et hotel, Leconi Palace i Franceville.

Regeringen har tillige tilbagekøbt et gammelt ”Gaddafi”-hotel i Libreville. Laico Okumé Palace blev købt for 137 millioner kroner fra Libyan Arab Investment Company.

Gabon ligger ved den afrikanske Atlanterhavskyst, er seks gange større end Danmark og er nabo til Ækvatorialguinea, Cameroun og DR Congo.

Landet har siden uafhængigheden i 1960 haft tre præsidenter: Leon M’ba (1961-67), Omar Bongo Ondimba (1967-2009) og Ali Bongo Ondimba (2009-)