Læger uden Grænsers (MSF) informationschef, Michael Gylling Nielsen, er rejst til Zimbabwe, hvor han det kommende år skal arbejde som missionschef på et hiv/aids-projekt, der behandler 2.200 patienter – heraf 500 børn.
Michael G. Nielsen bliver øverste ansvarlig for projektet, der har 18 internationale udsendte for MSF og ca. 100 lokalt ansatte medarbejdere. Han får det økonomiske, administrative, sikkerhedsmæssige og personalemæssige ansvar og står for kontakten til myndighederne, FN og andre humanitære organisationer, der arbejder i Zimbabwe.
Projektet i Zimbabwes næststørste by Bulawayo fokuserer primært på aids-behandling, men har også forebyggende aktiviteter som oplysningsvirksomhed om hiv/aids. Herudover er der tilbud om behandling for tuberkulose, fordi det er en af de følgesygdomme, der følger med hiv/aids.
47-årige Michael G. Nielsen har tidligere været i Malawi, Liberia og Pakistan for MSF. Han har en lang international NGO-baggrund bl.a. i miljøbevægelsen og arbejdet i længere perioder i Rusland og Italien. Michael G. Nielsen har nu fået et års orlov til at tage i felten og hans job overtages i den tid af journalist Morten Seifert (se telegrammet “Ny informationschef hos MSF”, dato 04.07.06 i rubrikken Dansk bistand).
– I mit hidtidige job som informationschef har jeg arbejdet på et teoretisk plan med den humanitære hjælp, og nu ser jeg frem til at arbejde med det i praksis. Aids er en af de alvorligste humanitære kriser lige nu – både på verdensplan og i Zimbabwe. På projektet er en væsentlig del af patienterne børn, og jeg har erfaring fra Malawi, hvor indsatsen rettede sig mod at hjælpe forældrelæse aids-syge børn, siger Michael G. Nielsen.
Han var i Malawi før sidste års DM i Indsamling, hvor danskerne samlede mere end 38 mio. kr. ind til forældreløse børn i Afrika. I dag kører projektet i Malawi videre med mere end 200 aids-syge børn i behandling med livsforlængende antiretroviral ARV-medicin.
MSF har arbejdet i Zimbabwe siden 1999.