Frans Mikael Jansen runder de 60

Forfatter billede

Af Jesper Søe, U-landsnyt.dk

Et kendt ansigt i den danske “u-landsbranche”, generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke (MS) siden september 2006, Frans Mikael Jansen, Helsingør, fylder 60 tirsdag d. 13. maj 2014.

Fødselaren er kendt som en skarp debattør med stærke meninger om dansk udviklingspolitik og har krydset klinger med adskillige udviklingsministre. Nok især dem fra Venstre.

Frans Mikael Jansen (Foto: Laurits Holdt)

Han har stået i dansk u-landsvirke i 30 år i en lang række organisationer og i over 30 lande.

Han har været med til at støbe tre danske strategier for udviklingsbistanden, været aktiv under seks udviklingsministre og siddet med i U-landsstyrelsen, hvor bistandsmillionerne rullede igennem indtil 1. januar i fjor.

Han er formentlig den eneste person, der har været generalsekretær for to store organisationer i u-landsmiljøet herhjemme. Nemlig “venstrefløjens flagskib”, IBIS (1993-95) og så Mellemfolkeligt Samvirke i nu over syv år.

Frans Mikael Jansen har også arbejdet for Røde Kors i Malawi (1990-1992) og Danida i Uganda (2003-2006). I syv år var han direktør og partner i konsulentfirmaet International Development Partners (1995-2003).

Han har boet og arbejdet i Tanzania, Malawi og Uganda, hvor han beskæftigede sig med uddannelse af mekanikere, sundhedprogrammer og demokratisering, antikorruption, konflikthåndtering og fredsskabelse.

VKs hug

Han kom til MS på et tidspunkt, da organisationen var i krise. VK-regeringen havde udsat den for store nedskæringer, således var næsten totredjedel af medarbejderne i hovedsædet i København afskediget eller gået selv de sidste tre til fire år før hans ansættelse.

VK havde fjernet oplysningsbevillingen for organisationer af MS-typen og ganske vist gjort MS til rammeorganisation, men stillet krav om 10 procent egenfinansiering.

Så der var nok at tage fat på. Han kom til at lede en forandringsproces i MS, som har ført til

* omlægning af det traditionelle personelprogram med u-landsfrivillige, der nu hedder “inspiratorer”
* udvikling af et internationalt uddannelsesprogram med Globale højskole-platforme i 10 lande,
* optagelse af MS som medlem i ActionAid International efter en generalforsamlingsbeslutning i september 2008
* flytning til et nyt ungdoms-rettet domicil på Nørrebro i København fra 1. januar 2009 og
* opbygning af en tidssvarende kampagneorganisation i Danmark, der i høj grad henvender sig til unge.

Da en SF-politiker kom til

I den proces fik han snart en meget aktiv medspiller, da SF-poltikeren Trine Pertou Mach blev hentet ind som ny bestyrelsesformand efter Søren Hougaard i september 2007.

Hendes stil var ikke så lidt anderledes end forgængerens. Hun var – og er – en udfarende og til tider ret så hårdt slående type og nok ikke den, der altid lyttede intenst til røsterne i MS-rådet og andre forsamlinger.

Tidligere var det som oftest MS-generalsekretæren, der tegnede butikken udadtil. Men i hendes tid (2007-2013) var hun her og dér og alle vegne og omgivelserne oplevede, at hun mere end én gang havde ganske svært ved at skelne mellem, hvilken kasket hun nu havde på – den politiske eller organisationsmenneskets.

Det førte til kritik her på U-landsnyt.dk – en kritik som ikke ligefrem huede den loyale generalsekretær.

Han indbød til en kop kaffe og en snak, men redaktionen undlod at svare på indbydelsen til “kammeratlig samtale”, hvilket angiveligt faldt indbyderen for brystet.

I over et halvt år efter episoden indløb der ikke MS-annoncer til U-landsnyt.dk – hvilket nok havde ganske andre årsager.

Afdæmpet efterfølger

Trine Pertou Machs kasket er i dag først og fremmest politikerens som medlem af Folketinget (på Villy Søvndals plads) og hun spillede en rolle som strammer i det interne opgør, der førte partiet ud af Helle Thorning-Schmidts regering.

Et ondt og personpræget opgør, hvor en partifælle på et tidspunkt kaldte Mach “bagsædechaufføren fra helvede”.

Hendes efterfølger på formandsposten i MS, den vidende seniorforsker Helle Munk Ravnborg, tilhører den afdæmpede type og har i øvrigt direkte indflydelse på hele u-landsbutikken via sit medlemsskab af Danidas mægtige eksterne bevillingskomite, som erstattede U-landsstyrelsen.

Det har nok (gen)skabt mere plads til Frans Mikael Jansen i det offentlige billede som debattør og meningsmager. Hvilket bestemt ikke gør noget.

Måske bliver der tid til at blogge lidt mere her på U-landsnyt.dk….

Generationskløft

Der er ligeledes en levende intern debat i MS, f.eks. om medlemskabet af store Actionaid.

Fortalerne finder det betydningsfuldt for organisationens tyngde og internationale perspektiv, mens kritikere ser farer for, at Mellemfolkeligt Samvirkes særlige historiske profil gradvist udviskes (MS fylder 70 i år).

Der er ansélige meningsforskelle mellem flere af de ældre MS-er og de yngre om den tilgang man bør anlægge og hvor aggressivt man bør fare frem.

Det kom til udtryk i fjor i form af intens debat om MS-kampagnen om “madbenzin”, hvor kritikere fandt den letkøbt og uden den nødvendige faglige tyngde. Hvilket organisationen på det kraftigste afviste.

Meningsforskellene kommer igen til udtryk i årets MS-kampagne om virksomheders skattesnylteri i u-landene, hvor unge udklædte aktivister cykler landet rundt og fører kampagne mod især en sukkerfabrik i Zambia.

Det har udløst heftig debat her på U-landsnyt.dk om både kampagnens form og indhold- se også telegrammet http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/07-05-14/h-rd-kritik-af-u-landskampagne-g-r-mere-skade-end

(Kommentarerne står under artiklen, red.)

Da ZAPP blev lukket

Jo, der er ganske langt til “fortidens” mere pæne oplysningsvirksomhed.

Som f.eks. undervisningsbladet ZAPP, der formidlede let tilgængelig oplysning om u-landsforhold for elever i grundskolens overbygning.

Det gjorde det efter alle solemærker at dømme udmærket, alligevel nedlagde MS-ledelsen bladet i 2011. Det sidste nummer af ZAPP var såmænd et temanummer om “Zambia – Afrikas unge Hjerte”.

Altså samme land, som den sukkerfabrik ligger i, der er mål for aktivisterne her i 2014.

“ZAPP har besøgt Zambia, som vi ikke hører så tit om i Danmark. Zambia er et land af unge: Næsten halvdelen af befolkningen er under 14 år, det er over seks millioner børn og unge. Zambia kaldes også for Afrikas hjerte, fordi landet ligger i midten af det sydlige Afrika, og så minder dets form lidt om et hjerte”, hed det i præsentationen af det sidste ZAPP-nummer..

Skolemanden Frans Mikael Jansens begrundelse for lukningen?

”Fokus på globale forhold i undervisningen er mindst ligeså vigtig, som da vi startede udgivelsen af ZAPP for 18 år siden, men i Mellemfolkeligt Samvirke har vi de senere år gennemgået forandringer, der bl.a. betyder, at oplysningsarbejdet over for børn og unge nu målrettes ungdomsuddannelserne”.

Men tænk nu hvis man havde haft ZAPP i dag, både på print og nettet. For som fødselaren skrev i en kommentar her i marts: “Hvis man vil sikre tilslutningen til dansk udviklingsbistand, burde det globale medborgerskab stå helt centralt på skoleskemaet”.

Ja, så havde man nok haft en del af værktøjet liggende.

Ambitiøse udmeldinger

Et andet stridspunkt har været de ret så ambitiøse udmeldinger, MS er kommet med de seneste år:

I 2012 vedtog man et nyt stort strategiprogram frem mod 2017 “Sammen mod fattigdom”, hvor det ambitiøse hovedmål er at bringe fem millioner mennesker ud af fattigdom.

Det er mange, rigtig mange indenfor den tidshorisont.

Også målene for indsamlede midler og antal medlemmer er så høje, at MS i sin seneste – bemærkelsesværdigt åbenhjertige – årsberetning for 2013 reelt afskriver dem som mulige – se årsberetningen på http://www.ms.dk/sites/files/actionaid/aarsrapport_samlet.pdf

Dagen med Helle ved Usa River

Mange er dog de gode og opløftende stunder, hvor fødselaren har følt, at virket gav resultater og hvor trådene tilbage blev plejet.

Kaster vi et par sonder ud, er statsministerens besøg i marts i fjor på Mellemfolkeligt Samvirke historiske træningscenter i det nordlige Tanzania en sådan god stund.

Helle Thorning blev mødt med afrikanske trommer og dans og Frans Mikael Jansen. Han viste statsministeren rundt i de hvide bygninger med skrå, sorte tage, der nemt kunne forveksles med en dansk højskole, hvis man ser bort fra de eksotiske træer og planter.

Anledningen var en aftale, som statsministeren havde indgået med Tanzanias regering om at forlænge støtten til træningscenteret.

Centret ved Usa River blev oprettet i 1976 og er siden anvendt af over 30.000 personer. Det er samtidig et stykke dansk bistandshistorie på det afrikanske kontinent.

“Den bedste langvarige investering, et land kan gøre, er at uddanne pigerne”, sagde Helle Thorning i sin tale.

Henrykt generalsekretær

Træningscentret MS-TCDC har netop som formål at styrke organisationer, der kæmper for de fattigste ret til ressourcer og indflydelse. De har særskilte kurser for kvinders rettigheder.

I begyndelsen blev træningscentret primært benyttet af danske udviklingsarbejdere. Desuden var det ledet af danskere.

I dag er forstanderen den tanzanianske kvinde Suma Kaare. Desuden er tanzanianere og andre afrikanere nu i majoritet blandt kursisterne.

Frans Mikael Jansen var henrykt over aftalen, skrev vores udsendte:

”Jeg er rigtig glad og stolt over, at både den tanzanianske og danske regering finder det vigtigt, at Mellemfolkeligt Samvirke fortsætter sin højskole ’MS-TCDC’”.

“Jeg ser det som en stor cadeau til vores arbejde med at støtte folkelige organisationers arbejde med at fremme demokratisering, menneskerettigheder og fattigdomsbekæmpelse”, sagde han.

En god dag.

De gamle u-landsfrivillige

Eller tag d. 14 september i fjor, da MS markerede 50-års jubilæet for de første u-landsfrivillige med et arrangement i MS’ gård på Indre Nørrebro. Omkring 200 med tilknytning til programmet mødte op – og sendte tankerne på en lang rejse tilbage i tiden.

Flere talere så tilbage på, hvordan personelbistanden har udviklet sig siden den spæde begyndelse i 1963 og satte fokus på, hvordan MS i dag sender mennesker ud i verden. Nu hedder de u-landsfrivillige Inspiratorer.

Frans Mikael Jansen reflekterede over betydningen af programmet:

“Det var skolelæreren, sygeplejersken, landmanden og håndværkeren, det var helt almindelige mennesker, der rejste ud. De kom fra mange forskellige dele af den danske befolkning og havde ikke nødvendigvis viden om udviklingslande og udviklingsproblematikker”.

“Så alene måden, man rekrutterede på, gjorde, at programmet var en fantastisk måde at sprede budskabet om, at der i udviklingslande er mennesker, der er ligesom os, har de samme følelser og samme værdighed,” sagde generalsekretæren fra scenen i et festtelt, der var fyldt et godt stykke ud over randen.

Se hans opskrift på dagens frivillige på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/28-08-13/tema-om-frivillighed-17-mellemfolkeligt-samvirkes

Igen en god dag – af mange; selv om hyggestunden ikke kunne skjule, at der er langt fra de u-landsfrivillige, som drog ud i årevis under primitive forhold, og til nutidens programmer, hvor unge studerende betaler dyrt for at komme ud i få måneder og så tager hjem igen.

Første kandidat fra RUC med….

Frans Mikael Jansen er uddannet skolelærer i 1980 fra Jonstrup Statsseminarium. Han var den første kandidat fra RUC med kombinationen International Udvikling & Forvaltning i 1990.

Privat bor han i Helsingør, er gift med Eva Keller og har tre børn og tre børnebørn.

Han er storebror til TV-journalisten Torsten Jansen. Den fhv. DR-korrespondent er nu partner i kommunikationshuset LEAD med titel af direktør.

Et stort til lykke her fra redaktionen til en engageret mand, som nu er blevet herre over egne bygninger på Fælledvej – se telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/12-05-14/u-landsforening-k-ber-sit-k-benhavner-domicil-55-m

Se også U-landsnyt.dks interview med Frans Mikael Jansen i efterårets tema om frivillige contra professionelle på
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/29-08-13/tema-om-frivillighed-20-ms-danske-frivillige-mere

Hør tidligere TV-interview på dansk med ham fra youtube på http://www.tveuropahd.com/video/108/interview-med-frans-mikael-jansen