Fredsprismodtager kritiserer Vesten

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Den iranske advokat og menneskeretsaktivist, Shirin Ebadi, blev onsdag den første muslimske kvinde, der modtog Nobels fredspris.

Ceremonien på Oslo Rådhus, hvor hun modtog prisen, benyttede hun til at sende et barskt anti-krigsbudskab til Vesten, som hun beskyldte for at krænke menneskerettighederne under dække af terrorangrebet på USA den 11. september 2001, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Den 56-årige Ebadi, der i årevis har kæmpet utrætteligt for kvinders og børns rettigheder, modtog prisen på 10 mio. sv. kr. af formanden for den norske Nobel-komité, Ole Mjøs.

Ebadi får prisen for at have udfordret fundamentale dele af Irans lovgivning, hvoraf det bl.a. fremgår, at en kvindes liv kun er halvt så meget værd som en mands, og at en kvinde skal have tilladelse af sin mand for at rejse ud af landet.

Ebadi, der hyldes som en helt af reformvenlige iranere og er hadet af den højrereligiøse fløj i Iran, beskyldte i sin takketale i Oslo indirekte den amerikanske regering for at have ignoreret FNs resolutioner om Mellemøsten og samtidig benyttet resolutionerne som en undskyldning for at gå i krig i Irak, rapporterer avisen.

– Regler, der begrænser menneskerettighederne og de fundamentale frihedsrettigheder, er blevet retfærdiggjort under dække af krigen mod terrorisme. Det øger bekymringen hos de, der arbejder for menneskerettighederne, at lovene bliver brudt også af de vestlige demokratier. Med andre ord de samme lande, der tog initiativ til FNs Charter og Menneskerettighedserklæringen, sagde Ebadi i sin takketale.

Ebadi er ganske vist den første muslimske kvinde, der får Fredsprisen, men kun den elvte kvinde i alt. Blandt andre kvindelige prismodtagere kan nævnes demokratiforkæmperen Aung San Suu Kyi fra Burma, Moder Theresa fra Calcutta i Indien og den guatemalanske menneskeretsforkæmper, Rigoberta Menchu.