Med 20 millioner kroner indsamlet søndag kan 2014-resultatet måle sig med 2007 og 2006. I år benyttede mange sig af mobiltelefonen som betalingsmiddel. Pengene skal primært bruges i Irak og Vestafrika.
Der kom 20 millioner kroner ind ved Røde Kors’ landsindsamling søndag. Det fortæller organisationen på Facebook. Det er godt 11 procent mere end i 2013.
Det er en stigning i forhold til de seneste år. Både i 2013 og 2012 blev resultatet 18 millioner, hvilket var fremskridt i forhold til 2011, hvor der kun kom 17 millioner kroner i indsamlingsbøsserne.
I 2010 kom der 18,6 millioner ind mens resultatet i 2009 var lige under 15 millioner.
Årets resultat kan måle sig med årene 2007 og 2006, hvor der blev indsamlet henholdsvis 20,2 og 21,1 millioner kr.
Penge til Irak og Vestafrika
De indsamlede midler vil over det kommende år bidrage til organisationens arbejde både i Danmark og ude i verden. I første omgang vil pengene fra indsamlingen styrke og supplere indsatsen i Irak og i forhold til arbejdet med at bekæmpe Ebola-epidemien i Vestafrika, skriver pressechef Klaus Nørskov på organisationens websted.
Allerede mandag morgen vil de første penge blive aktiveret i Røde Kors’ hjælpearbejde med en halv million kroner til henholdsvis Ebola-indsatsen, den ukrainske konflikt, Den Centralafrikanske Republik og på hjemmefronten yderligere en halv million til indsatsen for voldsramte kvinder, skriver han videre.
Generalsekretæren takker indsamlerne
”Det har været helt fantastisk at opleve danskernes opbakning i en situation, hvor der sjældent har været mere brug for den. Over 50 millioner mennesker er på flugt fra konflikter og katastrofer og et uhørt stort antal mennesker har brug for vores hjælp. Vi er meget taknemmelige for danskernes opbakning til vores arbejde – ikke mindst for de mange tusinde mennesker, som gik på gader og stræder med indsamlingsbøsserne, siger generalsekretær Anders Ladekarl.
Ikke alle pengene bliver øremærket til specifikke indsatser. En del går i organisationens katastrofefond, der gør at der kan rykkes ud til katastrofer med meget kort varsel.
”Selv om der allerede er mange katastrofer og mennesker i nød, så ved vi jo, at der hvert år dukker nye kriser op, som kræver vores indsats. Den årlige indsamling er ikke mindst målrettet de katastrofer, som endnu ikke er indtruffet. Det er vores parathed, der i sidste ende gør den største forskel. Vi skal have råd, når katastrofen indtræffer. Det har danskerne været med til at sikre i dag, og det er vi meget taknemmelige for,” siger Anders Ladekarl.
I år benyttede flere givere muligheden for at give penge via mobiltelefonen men der foreligger ingen oplysninger om, hvor stor en andel af donationerne og hvor stor en del af det samlede beløb, der kom ind på denne måde.