Fremgang for sundhed i Tanzania efter donorsamarbejde, men…

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

I 1990erne døde hvert sjette barn i Tanzania, inden det nåede at blive 5 år. I dag dør ”kun” hvert niende barn i Tanzania, inden det når at blive 5.

Dengang var Tanzanias sundhedsektor præget af stagnation, demotiverede ansatte, mangel på medicin og en mangfoldighed af donorer, der mere arbejdede hver for sig end sammen.

I dag gennemfører donorerne ikke længere bare deres ”egne” projekter. De er i højere grad gået sammen med regeringen og med hinanden om at styrke Tanzanias samlede sundhedsvæsen, og det har langt hen ad vejen været en succes.

Det viser en ny, stor fælles evaluering af Tanzanias sundhedsvæsen. Modsat tidligere evalueringer af udviklingsbistand nøjes denne evaluering ikke med at kigge på enkelte donorers indsats, skriver udenrigsministeriet på sit website onsdag.

Den analyserer det samlede sundhedsvæsen og de mange forskellige aktørers rolle og bidrag: De mange donorer, Tanzanias egen regering og private udbydere af sundhedsydelser i Tanzania.

De nye globale fonde, der netop øremærker deres støtte til bekæmpelse af bestemte sygdomme, får til gengæld hårde ord med på vejen i evalueringen. De bruger penge på et godt formål, men kanaliserer enorme summer uden om Tanzanias eget sundhedsvæsen, som de dermed underminerer.

Nye bygninger til hiv/aids-behandling skyder op, samtidig med at halvdelen af de eksisterende sundhedsklinikker på landet er så forfaldne, at de ikke kan bruges. Og det brede sundhedsvæsen mister sundhedspersonale, som der i forvejen er mangel på, til de målrettede programmer, der råder over langt flere midler.

Trods dette konkluderer evalueringen, at Tanzanias sundhedsvæsen er inde i en positiv udvikling, men også, at der er ganske langt igen, hvis Tanzania skal gøre sig håb om at nå 2015 Målene for sundhed.

Der er brug for endnu flere penge, for endnu mere samarbejde og for, at de mange reformer, der er gennemført de seneste år, følges op, så det sikres, at de rent faktisk virker.

Den danske støtte til sundhed i Tanzania tages ikke under særlig behandling i evalueringen. Men Danmark er blandt de største donorer til Den Fælles Sundhedsfond, som evalueringen særligt fremhæver.

Danmark har støttet sundhedssektoren i Tanzania i mange år, og i perioden 2004-09 er støtten på 605 mio. kr. Heraf går hele 63 pct. – 341 mio. kr. – til Den Fælles Sundhedsfond.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V): – Evalueringens anbefalinger har allerede præget den netop indledte formulering af Tanzanias næste sundhedsplan og giver konkrete bud på, hvordan donorerne – herunder Danida – kan bidrage til planens gennemførelse.

Et dansk resumé kan læses og bestilles på www.evaluering.dk. eller bestilles hos Danidas Evalueringskontor, tlf. 33 92 10 83. Den fulde rapport og bilagsbindene kan læses under downloads på www.um.dk

Yderligere oplysninger hos chefen for Danidas Evalueringskontor Ole Winckler Andersen, tlf. 33 92 02 39, e-mail: [email protected]