Fremtiden for NGOerne (13): Må vi få større anerkendelse af de unge

Forfatter billede

Af Bolette Christensen (BØRNEfonden)

Danidas udkast til en ny politik for de ikke-statslige organisationer (NGOernes) fremtidige u-landsarbejde savner en klar strategi for, hvordan vi får uddannet det enorme antal unge i u-landene, skriver BØRNEfondens admin. direktør.

Mandag (24.03) var der frist for høringssvar til regeringen om den nye civilsamfundspolitik – dvs. den politik, der har med den folkelige forankring af udviklingsstøtten at gøre.

BØRNEfonden er positiv over for flere af tiltagene. Vi støtter, at samarbejdet med den private sektor skal øges, og at det anerkendes, at netop handel og investeringer kan bidrage til at bekæmpe fattigdom.

Derfor er det også vores forslag, at de unge skal fylde mere i politikken.

For det er dem, som samarbejdet med den private sektor kan hjælpe.

Med 200 millioner unge mellem 15-24 har Afrika den yngste befolkning i verden. Samtidig er arbejdsløsheden blandt unge enorm.

Der mangler større anerkendelse af det enorme potentiale, som den unge befolkning i udviklingslandene udgør; og en klar strategi for, hvordan vi får uddannet de unge. Et af Afrikas største problemer er kvalificeret arbejdskraft.

Unge som selvstændig målgruppe

BØRNEfonden indstiller som første punkt, at de unge nævnes som en selvstændig målgruppe i civilsamfundspolitikken.

Mener vi det alvorligt, at den private sektor skal bidrage til at reducere fattigdom, så er det helt essentielt, at der udvikles en strategi for uddannelse og træning af unge.

Uddanner vi ikke de fattige unge til at tage del i den positive udvikling, som øget handel og investeringer kan skabe, så kan vi ikke skabe bæredygtig vækst.

Relevante færdigheder og uddannelse er forudsætningen for, at eksklusionen af unge fra især landområderne kan mindskes.

Erhvervsfaglig og teknisk grunduddannelse er ekstremt underfinansieret i de fleste afrikanske lande, hvor mindre end 5 pct. af afrikanske unge kommer i uddannelse.

I Togo i Vestafrika, hvor BØRNEfonden arbejder, kommer mindre end 500 ud af 100.000 unge på en uddannelse.

Derfor er det i denne sammenhæng bekymrende, at prioriteringen af indkomstskabende aktiviteter helt er forsvundet fra det nuværende udkast til civilsamfundspolitikken, fordi indsatsen hjælper med at gøre de unge selvforsørgende.

Husk den uformelle sektor

BØRNEfondens anden indstilling er, at strategien i større grad tager højde for den uformelle sektor (også kaldet “butikker uden vægge”, red.).

90 procent af unge i Afrika arbejder i den uformelle sektor, hvor underbetaling, farlige arbejdsvilkår og udnyttelse er udbredt.

Det faktum bliver politikken også nødt til at forholde sig til, da denne gruppe udgør langt størstedelen af arbejdsstyrken i de afrikanske lande.

Og dét også selv om det kan være vanskeligt at arbejde med den uformelle sektor, da det kræver lokal tilstedeværelse og -kendskab.

Bla. savner vi et fokus på støtte til handelsaktiviteter, landbrug og selvforsørgelse.

Det er vores erfaring, at vi med den rette støtte kan mindske afstanden mellem den uformelle og formelle sektor ved at styrke unges arbejdserfaring og selvorganisering i landområderne og på den måde sikre en kortere vej fra uddannelse til ansættelse eller selvforsørgelse.

Inklusion af landdistrikterne

Civilsamfundspolitikken lægger op til øget samarbejde med internationale donorer og udviklingsorganisationer. BØRNEfonden er grundlæggende enig i dette ønske.

Et øget samarbejde med internationale donorer bør stadig have fokus på de organisationer, som arbejder i landdistrikterne i de skrøbelige lande, hvor problemerne er størst.

BØRNEfondens arbejde er og har altid været meget lokalbaseret. Med 15-20 år i et lokalsamfund har vi tid til at opbygge et godt samarbejde med den lokale befolkning og til at skabe social mobilisering omkring vores aktiviteter.

Med udgangspunkt i vores lange tradition af lokalt udviklingsarbejde hilser vi den nye politik velkommen med ovennævnte kommentarer.

Bolette Christensen er admin. direktør i BØRNEfonden.

Mere om BØRNEfonden på www.bornefonden.dk

Mere om Bolette Christensen på
http://www.u-landsnyt.dk/navnenyt/m-rkedage/ceo-bolette-christensen-blir-50