Friis Bach: Anti-homolov i Uganda vil betyde omlægning af bistanden

Forfatter billede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) siger, at Danmark vil omdirigere sin store udviklingbistand til Uganda væk fra regeringen og over til menneskerets- og borgerretsgrupper, hvis landet indfører drakoniske straffe for homoseksualitet.

Udtalelsen faldt i et interview torsdag aften på aktualitetsprogrammet DR Deadline, hvor han dog bemærkelsesværdigt nok ikke meldte noget ud om, hvorvidt en sådan mulig omlægning af bistanden vil påvirke omfanget af den totalt set. Dette vurderes dog at være vanskeligt at undgå.

Det skete efter en dag, da ministeren havde været under heftig kritik for ikke at melde klart ud overfor det østafrikanske lands regering og præsident i sagen, som bunder i et aktuelt lovforslag om at forbyde homoseksualitet og indføre strenge straffe for at praktisere det.

Dagbladet Politiken skriver således, at “i modsætning til tidligere VK-ministre og den britiske premierminister, David Cameron, afviser udviklingsministeren at true Uganda med at skære i de godt 300 millioner årlige danske støttekroner, som udgør verdens tredjestørste støttebidrag til Uganda”.

Ph.d.-stipendiat på Institut for Menne-skerettigheder i København, Steven L. B. Jensen, adva-rede i Deadline mod lovforslagets afsmittende virkning i andre afrikanske lande.

Han nævnte, at flere lignende initiativer var på vej, bl.a. i Liberia, og tydeligt med inspiration fra Uganda.

Fhv. udviklingsminister Søren Pind (V) siger torsdag til Politiken, at “jeg meddelte sidste år Uganda, at det ville få en klar økonomisk konsekvens, hvis den lov blev vedtaget. At vi ikke kunne opretholde det niveau, vi havde, og måden, vi gjorde det på. Der skal være en klar konsekvens. Vi kan ikke operere et sted, hvor man slår homoseksuelle ihjel, fordi de er homoseksuelle”.

Trods årelang international fordømmelse valgte den ugandiske parlamentariker David Bahati 7. februar at genfremsætte et lovforslag, der nu behandles i en parlamentarisk komite.

Meget tyder på, at loven vedtages i parlamentet, og præsident Yoweri Museveni, der har vetoret over for lovforslaget, udtalte sig uklart, da BBC i sidste uge spurgte, om han ville blokere loven, som i yderste konsekvens kan medføre dødsstraf for at være aktiv homoseksuel.

Selv om præsidenten godkender den, skal den dog også for landets forfatningdomstol, som bl.a. er sat til at vogte grundlæggende borgerrettigheder.

Friis Bach anser det for gammeldags og ineffektivt at bruge trusler på pengepungen som metode til at forhindre lovforslagets vedtagelse. “Den bedste måde at gøre det på er ikke ved at true med at stikke af, men ved at true med at blive”, siger han.

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) mener, at Danmark klart skal sige, at en vedtagelse vil få økonomiske konsekvenser: “Man skal melde klart ud inden, at det vil få følger for vores bistand. Det skal kunne mærkes, ellers er det ligegyldigt”, siger han til Politiken.

Se også telegrammet
http://www.u-landsnyt.dk/nyhed/24-02-12/uganda-hetz-mod-b-sser-og-lesbiske