Friis Bach erkender nederlag for “samtænkning” af bistanden

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Indbyggerne i Helmand-provinsen i Afghanistan har ikke fået meget ud af syv års forsøg på at kombinere danske soldaters kampindsats med hjælp til at udvikle det fattige samfund, konkluderer udviklingsminister Christian Friis Bach (R) onsdag.

“Det civil-militære samarbejde i Helmand har været præget af nødløsninger, vi helst havde været foruden, og som med sikkerhed i nogle tilfælde er slået fejl”, siger Friis Bach til dagbladet Politiken.

“Det har ikke været effektivt og med sikkerhed været for dyrt, for bøvlet og besværligt”, lægger han til overfor avisen og understreger, at han ikke retter kritik mod de soldater og civile rådgivere, der har arbejdet med den såkaldte samtænkning.

I de senere år er der brugt op mod 50 millioner kroner om året i Helmand på civile projekter som skolebyggeri, infrastruktur og løn til lokale embedsmænd – alt sammen udført med omfattende militær beskyttelse.

Normalt bliver udviklingsbistand ikke blandet sammen med en militær indsats.

“Det har været ekstremt svært. Men der var ingen alternativer i Helmand; derfor måtte vi gå ind med afsæt i en militær indsats”, gør udviklingsministeren gældende overfor bladet.

Han understreger, at fremtidige forsøg på at skabe civile fremskridt samtidig med dansk krigsdeltagelse “bestemt skal være en undtagelse”.

Praktisk taget alle danske folkelige og private organisationer med u-landsvirke har taget afstand fra at blande krigsførelse med udviklingshjælp.

Herunder også Folkekirkens Nødhjælp, hvor Friis Bach var international chef fra 2005 til 2010.