Friis Bach: “I dag sætter vi dansk fingeraftryk på udvikling”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) tager mandag til rådsmøde i Bruxelles for at sætte danske fingeraftryk på EU’s ny udviklingspolitik. Det danske formandskab har været centralt i den nye udviklingspolitik, der forventes vedtaget på mødet, skriver Danida i en pressemeddelelse.

“Det er en stor sejr for vores indsats over for fattige mennesker, at det lykkes at få skærpet kampen for menneskerettigheder på EU-niveau. Jeg forventer bred opbakning fra medlemsstaterne til den nye udviklingspolitik”, siger Christian Friis Bach.

Når EU’s udviklingsministre mødes mandag den 14. maj står netop vedtagelse af den nye udviklingspolitik øverst på dagsordenen. Ministrene ventes at nå til enighed om, at EU’s bistand i højere grad skal målrettes mod de fattigste.

EU skal fremover fokusere udviklingsindsatsen der, hvor behovet er størst, og der, hvor EU kan gøre den største forskel. Det betyder også, at gavebistanden udfases til en række mellemindkomstlande i Asien og Latinamerika, som Kina, Indien og Brasilien.

I stedet skal EU indgå andre og nye former for strategisk samarbejde og partnerskaber med disse lande.

Udover den nye europæiske udviklingspolitik vil udviklingsministrene drøfte andre vigtige sager som bistand til Burma, medlemslandenes bistandsforpligtelser og topmødet Rio+20.

Bistand til Burma

På baggrund af den positive politiske udvikling i Burma har EU besluttet at suspendere restriktionerne på EU’s og medlemslandenes udviklingssamarbejde med Burma. Det giver helt nye muligheder for donorernes arbejde i Burma.

Det er derfor vigtigt, skriver Danida, at det i EU-regi overvejes, hvordan bistanden fortsat kan fremme den økonomiske og sociale udvikling i landet og den demokratiske transformation.

“Hvis vi skal sikre, at vi hjælper med at skabe de nødvendige forandringer og forbedringer i almindelige burmeseres liv, er det helt afgørende, at de mange donorer samarbejder. Vi skal fra EU’s side både anerkende de demokratiske fremskridt, men samtidig fastholde presset på regeringen for flere reformer”, siger udviklingsministeren, der selv var i Burma tidligere på året.

strong>EU-landenes bistandsforpligtelser

Danmark har som formandskabsland været med til at få andre emner på dagsordenen, bl.a. EU’s bistandsforpligtelser. Ministrene vil drøfte, hvordan man sikrer, at EU i en krisetid lever op til sine forpligtelser overfor udviklingslandene.

EU har forpligtet sig til i 2015 kollektivt at bruge 0,7 procent af BNI på udviklingsbistand, men der er langt igen. I 2011 faldt EU’s samlede bistandsniveau fra 0,44 til 0,42 procent af BNI.

Udviklingsministeren er bekymret over faldet:

“Selv om Europa har store økonomiske udfordringer, er det vigtigt, at vi lever op til vores forpligtelser over for verdens fattigste. Både fordi vi ikke skal svigte de allerfattigste mennesker, men også fordi den positive økonomiske udvikling i Afrika er noget af det, der kan være med til at trække os ud af krisen”.

Han slutter:

“Derfor ser jeg frem til, at vi får drøftet, hvordan vi håndterer bistandsniveauet frem mod 2015. Det er ikke nok, at enkelte lande som Danmark er med til at vise et godt eksempel. Alle EU-landene må følge trop”.

Den eksklusive klub af lande, der opfylder FN’s målsætning om at yde 0,7 procent eller mere af BNI i udviklingsbistand, tæller kun fem på verdensplan: Danmark, Sverige, Luxembourg, Nederlandene og Norge.

Rio+20

Med kun en måned til topmødet om bæredygtig udvikling i Rio de Janeiro vil EU’s udviklingsministre også forberede sig på RIO+20-mødet. Bl.a. vil de drøfte, hvordan man sikrer, at der bliver sat fokus på udvikling.

Når udviklingsministeren deltager i RIO+20 i juni, er det en lejlighed til at tale om nye mål på Rio+20, samt om hvorledes EU i sit udviklingsarbejde kan bidrage til at følge op på resultaterne af Rio+20.